Stolwijk

PLaatsen > Stolwijk

Evenals Vlist en Haastrecht, hield Stolwijk per 1 januari 1985 op te bestaan als zelfstandige gemeente: zij behoort nu tot de gemeente Vlist.

De eerste vermelding van Stolwijk dateert uit 1320. Al eeuwenlang is Stolwijk vooral beroemd vanwege de daar (en in wijde omgeving) gemaakte kaas.

In de kern van het dorp is de NH-Kerk het meest markante gebouw. De toren, 45 meter hoog, laat-gotisch en flink uit het lood, dateert van 1501. De toren was toen 9 meter hoger dan nu; in 1717 waaide er een deel vanaf. De kerk is gebouwd eind 15e eeuw, maar brandde af in 1867; oorzaak was brandstichting. Een boze Stolwijker, verontwaardigd doordat de Stolwijkse kermis werd afgelast, stak het kleed over de doodsbaar in de kerktoren in brand, waarna de gehele kerk verloren ging en alleen het stenen deel van de toren behouden kon worden. De hitte van die brand deed zelfs de klokken smelten. Deze kerk was toen ongeveer twee keer zo groot als het twee jaar later weer opgebouwde kerkgebouw.

In 1946 werd de toren gerestaureerd en vervolgens werd in 1948 het kerkgebouw geheel afgebroken en opnieuw opgebouwd. De reden hiervoor was dat het kerkgebouw slecht was geconstrueerd. Ook de fundering bleek van slechte kwaliteit. Bij de wederopbouw werden onder meer stenen gebruikt, die afkomstig waren van in de Tweede Wereldoorlog verwoeste huizen uit het Haagse Bezuidenhout.
Op 6 juli 1949 werd het vernieuwde kerkgebouw in gebruik genomen.

Onder de huidige toren zijn overigens nog de fundamenten te vinden van een eerder gebouwde toren: in de periode 1375 – 1400 ontstond het eerste Stolwijkse kerkgebouw, dat in 1489 verwoest werd door krijgsvolk uit Woerden.
Voor de restauratie van 1946, stond de toren zo’n 135 cm uit het lood. Dit werd toen teruggebracht tot de nog altijd respectabele -en duidelijk zichtbare- 85 cm.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *