Vuurboetsduin

Het vuurboetsduin is het hoogste punt van het eiland Vlieland, tevens het hoogste punt van het gehele waddengebied.

Ooit, tijdens de tijd van de grote verstuivingen op het eiland, voerde de Westenwind grote stuifzandladingen mee het eiland in. Om in het dorp niet ‘overstuifd’ te raken, werd het zand verankerd met vegetatie. Hierdoor is het duin aangegroeid tot wel 40 meter hoog. Door deze hoogte is het altijd een belangrijk baken geweest voor de scheepvaart.

Vroeger werden hier vuren gestookt, waarbij men kolen als brandstof gebruikte en die opsloeg in de vuurboet. Vandaar de naam van de vuurtoren, die al sinds 1909 op het duin prijkt. Voor een kleine vergoeding kunt U vanuit de top van de vuurtoren het mooie uitzicht bewonderen, met aan de ene kant de Waddenzee en aan de andere kant de Noordzee.

Vuurtoren Vlieland

Vuurtoren Vlieland

Op het 40 meter hoge Vuurboetsduin staat de 18 meter hoge vuurtoren. Het licht bestraald een afstand van plm. 40 kilometer. De uitkijkpost op palen, die naast de toren staat en vanuit die toren bereikt kan worden is in 1929 gebouwd. Van hieruit heeft men een goed uitzicht over de Noordzee. Vlieland heeft al een vuurtoren sinds 1836. Toen verving een stenen toren de een paar eeuwen oude houten vuurbaak, waarin een open vuur brandde. De stenen toren werd vervangen door de huidige. In 1986 werd de gehele koepel van de vuurtoren vervangen. De oude koepel was roestig en lekte daardoor. De nieuwe koepel is gemaakt van roestvrijstaal en plexiglas. Sinds 1990 is de vuurtoren weer voor bezichtiging toegankelijk. Vanaf de trans heeft u een schitterend uitzicht over de Waddenzee, de Noordzee en het eiland.

Hoe klein Vlieland ook is, u ziet het van twee heel verschillende kanten. Waar u ook gaat, altijd wordt uw blik gevangen door het mooie rode vuurtorentje op het Vuurboetsduin: uw baken tijdens een rustig en vreedzaam verblijf op Vlieland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *