Zelhem

Plaatsen > Zelhem

Zelhem ligt in de provincie Gelderland en heeft 11.252 inwoners.

Zelhem is zowel op landschappelijk als op cultureel gebied een zeer interessant dorp met tal van bezienswaardigheden. Maar ook in de omgeving is veel te doen. Wist u dat op het grondgebied van de oude gemeente Zelhem, maar liefst 6 verschillende landschapstypen voorkomen? Zelhem is op kunst gebied internationaal bekend geworden door een 3 tal schilders.
Op het grondgebied van de oude gemeente Zelhem werden in de 50er jaren nog meerdere Saksische- en Frankische dialecten gesproken.

Zelhem heeft eeuwenlang op een scheiding van een aantal natuurlijke- en historisch culturele gebieden gelegen. De historische wegenstructuur is belangrijk om een beeld te krijgen hoe Zelhem zich heeft kunnen ontwikkelen.
Pas met de komst van de spoorbaan DoetinchemRuurlo en andere nieuwe verbindingswegen kwam een eind aan het isolement.

De huidige Burg. Rijpstrastraat was 1 van de belangrijkste wegen in het dorp. Via deze weg kwamen de Hessenkeerls vanuit Duitsland en gingen met hun koopwaar richting Doesburg. En de Zelhemse jeugd dreef via deze weg de koeien van de dorpelingen naar de Meene om ze daar op de gemeenschappelijke gronden te laten grazen. Deze weg heette vroeger dan ook de Koestraat. Toen zei men vol trots:
Amsterdam heeft een Kalverstraat, Maar wij hebben de Koestraat.

Route
Rondom Zelhem is een Nordic Walkingroute uitgezet van 10,2 kilometer met een verkortingsmogelijkheid tot 7,4 kilometer. De tocht voert over mooie wandelpaden, door bos en langs weilanden. Ook gaat de route over de voormalige stortplaats ‘De Langenberg’ die sinds kort is omgetoverd tot een fraai aangelegd recreatieterrein. De route is na 18 juni te koop bij VVV Zelhem.

Boelekeerlspad (Halle)
Het Boelekeerlspad, een initiatief van buurtbewoners, is circa 6 km lang en voert langs watergangen, waaronder de Halsche Vloed, poelen, landerijen, oude en nieuw aangelegde natuur.

Het pad is genoemd naar de ‘boelekeerl’, een boeman waarmee in vroeger tijden kinderen angst werd aangejaagd om ze op die manier bij putten, sloten en poelen vandaan te houden. De sculptuur is gemaakt door Marco Mout en is een ‘replica’ van de hand van de Boelekeerl. Hij wordt drijvend aangebracht in een poel langs het pad. Het schoolpad is ongeveer 2 km en is opgenomen in de route. Het is een gedeelte van een oorspronkelijk veel langer pad. Aan het begin staat een paneel met informatie. De observatiehut staat bij een waterpartij in wording. Het pad voert daarlangs. Als alles klaar is kun je hier diverse watervogels zoals eenden, meerkoeten brandganzen enz. verwachten.
Verder weidevogels zoals de kievit, grutto, scholekster. Ook reeën en andere zoogdieren die hier komen drinken. Op het juiste moment van de dag kunnen deze dieren vanuit de hut worden geobserveerd. In de hut komen ter informatie kaarten met afbeeldingen van te verwachten dieren te hangen. Ondanks dat alles nog in aanleg is zijn genoemde dieren al waargenomen. Verder hebben amfibieën, waaronder de boomkikker, bezit genomen van de waterpartij.
Meer informatie vindt u op de website van het www.Boelekeerlspad.nl

Boerderijmuseum
In het Boerderijmuseum in Zelhem vindt u de historie en het ambachtelijke karakter van het dorp terug.

Pagina met bijdragen van Freek Wolsink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *