Golfbaan Loenen

Plaatsen > Loenen > Golfbaan

De eerste traceerbare gegevens over golf voeren wereldwijd terug naar Loenen aan de Vecht. In zijn boek Early Golf beschrijft Steven van Hengel dat in 1297 bij het kasteel Kronenburg het spel colf of kolf werd gespeeld.

De spelers moesten met een bal en een stick vanaf het Reghthuys in zo min mogelijk slagen de keukendeur van het kasteel raken. Later werd een paal het doel van het spel. Meestal werd het op ijs of op pleinen gespeeld. In de veertiende en vijftiende eeuw werd het spel zelfs een van de meest beoefende sporten. In Naarden herinnert het straatje Kolfbaan en in Leiden de Kolfmakerssteeg nog aan die tijd.

De golfbaan aan de noordwestzijde van de dorpskern van Loenen aan de Vecht streeft naar de A-status van de Nederlandse Golf Federatie (NGF). Daarbij wordt onder meer gekeken naar de lengte en moeilijkheidsgraad van de baan. Er zijn op het terrein van 27 hectare waterpartijen en rietkragen aangelegd en de Hollandse Wetering, die dwars door het gebied loopt, wordt gehandhaafd.

Bij het fietspad langs het Amsterdam-Rijnkanaal is een spotterplaats met picknickmogelijkheden gepland, vanwaar passanten de verrichtingen van de golfers kunnen volgen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *