Visvakantie

Visvakantie in Nederland

Wanneer u uw visvakantie wilt houden bent u ook binnen Nederland op de juiste plek. Met haar vele mooie open wateren en beschutte vaarten en kanalen kunt u altijd een geschikte visstek vinden. Nederland telt meer dan twee miljoen sportvissers uit Nederland zelf en ontvangt ongeveer 150.000 sportvissers uit het buitenland.

Let er wel op dat je in Nederland een vispas nodigt hebt. Deze vergunning heb je nodig om te mogen vissen in de Nederlandse wateren. Als je deze nog niet hebt, vraag hem dan aan voordat je op visvakantie gaat! Voor de meeste vissers is de VISpas veruit de beste keuze. De VISpas krijg je automatisch als je lid wordt van een vereniging die is aangesloten bij een van de hengelsportfederaties van Sportvisserij Nederland. Hiermee kun je met twee hengels en alle toegestane aassoorten vissen in alle wateren die zijn ingebracht in de Landelijke Lijst van Viswateren (Tot voor kort werd dit de “Lijst van wateren Grote Vergunning” genoemd.). In deze lijst vind je alle wateren die verenigingen, federaties en Sportvisserij Nederland hebben ingebracht.

Mogelijke visvakanties in Nederland
U kunt een chalet of bungalow met eigen vissteiger huren direct aan een meer of karpervijver. Een alternatief is dat u een chalet of bungalow aan het doorgaande vaar- en viswater huurt, met aanlegsteiger. U kunt dan met uw (gehuurde) boot de polders en omgeving verkennen. Als u uw eigen boot meeneemt, let dan ook op de aanwezigheid van een boothelling.
Uiteraard kunt u ook vanaf de waterkant prima vissen. Door een huisje te huren in een waterijke omgeving kunt u dan op korte afstand van uw vakantiehuisje een mooie visstek opzoeken.

Verschillende vismethoden
De vaste stok wordt ook wel eens de basis van de hengelsport genoemd. Deze heeft nauwelijks toelichting nodig. Van de meest eenvoudige bamboe hengel tot de mooiste fiberglas hengels.

Uiteraard leent onze Noordzee zich goed voor een visvakantie. Zeevissen is niet alleen leuk, het is ook spannend. De bekendste manier van zeevissen is met een strandhengel, een lijn met beaasde haken en een werplood. Je kunt echter ook zeevissen met kunstaas en zelfs met een dobber. Je kunt vissen vanaf het strand, maar ook vanaf pieren, dijken en havenhoofden. In principe kun je overal langs de Nederlandse kust gaan vissen. Natuurlijk zijn niet alle visplekken even goed, maar overal is vis te vangen. Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden. Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort. De zeebaarzen jagen tussen deze stenen op kleine vis, kreeften en garnalen. Van de platvissen in de Noordzee worden in de wintermaanden vooral de bot en schar het meest gevangen en in de zomer en vooral ’s nachts tong en af en toe bot en schol. Het beste aas voor de ‘klassieke’ kantvisserij is de zeepier. Je koopt ze in de hengelsportwinkel maar kunt ze ook zelf spitten op de slikplaten van de Waddenzee en Zeeuwse delta.

Bij Vliegvissen kun je met de vliegenhengel heel veel verschillende vissoorten kunt vangen: van kleine alvertjes tot mega-grote snoeken. Daarnaast is het vliegvissen een hele actieve manier van vissen die door veel mensen wordt gewaardeerd.

Karpervissen is razend populair.

Vissen met kunstaas, ook wel spinneren genoemd, betekent actief vissen. Je loopt de oevers af op zoek naar mooie stekken voor roofvis. Daarom neem je zo weinig mogelijk materiaal mee.

Ook Feedervissen is populair. Het doel is dat je met een voerkorf telkens een kleine hoeveelheid voer op precies dezelfde stek brengt.

Waar op letten bij het boeken van een visvakantie in Nederland
Natuurlijk op het viswater, maar net zo belangrijk is dat er reglementen zijn voor het vissen. Niet zelden is een visvijver volgegooid met grote hoeveelheden lokvoer waardoor de vis nog nauwelijks belangstelling heeft voor uw aas.

Specifieke Suggesties
Voor veel karpervissers is Vakantiepark Beekse Bergen (nabij Tilburg) al jarenlang een geliefde vakantiebestemming. Een van de belangrijkste redenen is het rijke karperbestand, maar ook de uitgebreide mogelijkheden om uw bivvy op te slaan. Naast de nodige ‘kleinere’ vissen zwemt er een aantal ware giganten tot bijna 40 pond rond.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *