Plaatsen > Formerum
Formerum ligt op het waddeneiland Terschelling in de provincie Friesland. Formerum ligt tussen Landerum en Lies. Het dorp heeft een open structuur van verspreid staande boerderijen, waarvan enkele tot de oudste boerderijen van Terschelling behoren. Op 1 januari 2005 had Formerum 228 inwoners (Bron: Gemeentegids Terschelling, 2005 – 2006).
Formerum gold in de Middeleeuwen als het grootste en belangrijkste dorp van oost Terschelling. Het dorp wordt in middeleeuwse documenten vaak aangeduid als Viveporten, Vijfpoort. De naam schijnt vooral te wijzen op een klooster dat hier ooit heeft gestaan. In de oudste kerkenlijst van Westergo uit plm. 1270 wordt ook de kerk van Formerum genoemd gewijd aan Sint Pieter. Formerum had in die tijd een eigen parochie en een eigen pastoor. Omdat Formerum rond 1400 in belangrijkheid voorbij wordt gestreefd door de dorpen Midsland en Hoorn, wordt vanaf 1440 geen nieuwe pastoor aangesteld, maar wordt de parochie vanuit Midsland bestuurd.
Een van de karakteristieke Terschellinger boerderijen, het Spylske Huus, is in 1759 gebouwd en is een beschermd monument. De boerderij heeft een lange doorlopende daknok met een aanzienlijke zeeg (kromming). De boerderij staat aan de zuidkant van Formerum.
Karakteristiek is de in het dorp aanwezige korenmolen. Oorspronkelijk stond deze molen op Dellewal bij West-Terschelling, maar in 1875 is deze door de molenaar van Formerum opgekocht en naar Formerum verplaatst. De oude molen van Formerum, die nog uit de zestiende eeuw stamde, is in 1888 afgebroken. De huidige korenmolen verkeert in goede staat, maar wordt niet meer gebruikt voor het malen van koren. Tegenwoordig is er een koffierestaurant in gevestigd alwaar u een heerlijk kopje koffie of soep kunt nuttigen. Het is de laatste van de drie molens die op Terschelling stonden, twee om oost en één op West. Er stond vroeger ook een kapel die de “Vijfpoort” heette.
In Forumrum staat een beeld van Barentsz. Het beeld van Barentsz werd in 1996, vierhonderd jaar na zijn beroemde overwintering op Nova Zembla, door prinses Margriet onthuld. Het door Frans Ram gemaakte beeld staat in Formerum omdat Barentsz is daar volgens de Terschellingers geboren is. Barentsz werd omstreeks 1555 geboren en was passievol kaartenmaker. De daarna in Amsterdam woonachtige zeeman vertrok in 1594 en 1595 tweemaal naar het noorden om een route langs Rusland naar Azië te vinden. De derde en meest legendarische tocht vond in 1596 plaats. Barentsz en expeditieleider Van Heemskerck kwamen met hun bemanning vast te zitten in het ijs bij Nova Zembla en moesten daar de winter doorbrengen. Toen in 1597 het ijs deels was gesmolten, kon de terugreis naar Nederland beginnen. Barentsz overleed echter kort daarna.
Naast de “Rustende Jager”, een tot eetcafé verbouwde boerderij, zijn er een grote supermarkt, fietsverhuurders en campings gevestigd in Formerum.
Formerum Zuid is een “buitenwijk” van Formerum met onder andere het wrakkenmuseum. Ook hier moet u eens langs fietsen al is het alleen al om de zeer mooie oude boerderij vlak bij het standbeeld van Willem Barentsz die in Formerum Zuid werd geboren.
Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Formerum en omgeving.
In Formerum en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Formerum en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.
Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.