Di-Rect, Kensington, The Common Linnets en Nielson op DelfSail van 29 juni tot 3 juli

Delfzijl wordt van 29 juni tot en met 3 juli tijdens DelfSail overspoeld door een bonte verzameling bijzondere en indrukwekkende schepen, waaronder een Russische viermaster van maar liefst 114,5 meter lang. Het maritieme evenement speelt zich echter niet alleen af op het water: op de wal zijn gratis te bezoeken optredens van bekende artiesten als Di-Rect, Kensington, The Common Linnets en Nielson. 

DelfSail, het grootste nautische evenement van het Noorden, gaat woensdag 29 juni al van start: er is een ambachtelijke markt, shantykoren zorgen voor muziek, bezoekers kunnen mee op rondvaarten en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)  verzorgt demonstraties. Die avond wordt DelfSail echt afgetrapt met een show van rockband Di-Rect, gevolgd door de eerste van vier vuurwerkshows, waarmee elke festivaldag wordt afgesloten.

Sail In
Voor wie echt voor de scheepspracht komt, is donderdag vooral niet te missen. Die dag staat in het teken van de Sail In, waarbij de schepen en boten in een indrukwekkende stoet de haven van Delfzijl binnen varen. Het zijn zeker niet de minste boten die te bewonderen zijn: schoeners, barken, kraken en brikken, de gigantische viermaster Kruzenshtern en een replica van het VOC-schip De Halve Maen; ze vormen samen een bijzonder schouwspel van masten en zeilen in de Delfzijlster haven.

Muziek
Net zo goed als DelfSail een maritiem festival is, is het tegenwoordig een muziekfestival. En dus is er in indrukwekkend artiestenprogramma. Op vijf podia, verspreid over de Havenstad, staan tijdens DelfSail optredens gepland van onder andere Ilse de Lange met haar Common Linnets, Marianne Weber, Nielson, Kensington, Jannes en Trafassi. Rockband Di-Rect verzorgt woensdag de aftrap.

Ook aan de jongste bezoekers is gedacht. De zaterdagmiddag is zelfs uitgeroepen tot ‘kindermiddag’ op DelfSail. Onder meer Ernst & Bobbie komen die dag op bezoek en het Junior Songfestival On Tour neemt de kinderen mee op een twee uur durende muzikale reis.

De Verhalen van Groningen
De Verhalen van Groningen is ook aanwezig op het nautische evenement. In een zeecontainer op de kade presenteert De Verhalen van Groningen de onbekende verhalen achter de reis van de chilisalpeter. Aan het begin van de twintigste eeuw bevoeren imposante drie- en viermasters de wereldzeeën. Ze haalden salpeter uit de woestijnen van Chili en brachten dat naar de haven van Delfzijl. De Groninger boeren noemden chilisalpeter ook wel ‘het witte goud’, want als kunstmest deed het poeder de gewassen groeien en bloeien. Vanuit de zeecontainer wordt verteld over de barre omstandigheden in de mijnen, de gevaarlijke zeereizen, het zware loswerk in Delfzijl en de welvaart van de Groninger landbouw.

Het thema van deze editie is ‘A Festival of Energy’. In 2009 trok het 4-daags evenement ruim 850.000 bezoekers.

Kijk voor meer informatie op www.delfsail.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *