Aalten

Plaatsen > Aalten  

De gemeente Aalten ligt in de provincie Gelderland en heeft een oppervlakte van 83 km². De gemeente had tot 1 januari 2005  18.813 inwoners. Met ingang van 1 januari 2005 is de nieuwe gemeente Aalten ontstaan uit een samengaan van de oude gemeente Aalten en de gemeente Dinxperlo. De nieuwe gemeente bestaat uit

  • het dorp Aalten,
  • het dorp Dinxperlo,
  • het vestingstadje Bredevoort en
  • de buurtschappen, Barlo, Dale, De Heurne, Haart, Heurne, ’t Klooster, Lintelo en IJzerlo.

De gemeente telt nu 27.453 inwoners.

De oorsprong van het dorp Aalten ligt in de tweede helft van de achtste eeuw toen Karel de Grote de Saksische stammen in de regio aan zich onderwierp. Iedere gemeenschap in de veroverde gebieden moest een zogeheten hoofdhof leveren voor de stichting van een kerk. Waarschijnlijk is toen de eerste kerk van Aalten gesticht op gronden die behoorden bij de voormalige Ahof nu beter bekend als De Pol.

De parochie Aladon of Alethnin die toen tot stand is gekomen en voor het eerst vermeld werd in 1152 omvatte aanvankelijk ook Bredevoort en Dinxperlo.

Aalten ligt op een steenworp afstand van Duitsland en is rijk bedeeld met natuurschoon. Het coulisselandschap biedt afwisselend heuvels, dalen, akkerbouw, weilanden, bosgronden en vlakten.

Aalten biedt rust, ruimte en landelijk schoon en is zeer geschikt voor wandelen en fietsen, het Marktplein met het Stadhuis, het Museum Frerikshuus en de NH Helenakerk is een beschermd dorpsgezicht.

De laatgotische Nederlands Hervormde kerk is in de loop der tijd vaak ver- en herbouwd. Het grootste nog bestaande deel dateert uit de 15de eeuw. Het oudste nog bestaande deel is de 12e eeuwse toren, met uitzondering van de torenspits. Het gewelf van de kerk bevat unieke fresco’s.

U kunt een bezoek brengen aan het museum met de oudheidkamer in Het Frerikshuus. Het herbergt interessante verzamelingen betreffende oude gebruiksvoorwerpen en klederdrachten van de streek, allerlei afbeeldingen met betrekking tot de streekgeschiedenis, munten en stenen. Vlak erachter ligt de Freriksschure, een oud-Saksische boerenhoeve met een houten voorgevel.

 

Van Huize ’t Walfort bleef alleen een oude boerderij met fragmenten van gotische waterlijsten over. Deze voormalige havezate is vanuit historisch oogpunt belangrijk: hier werd in de middeleeuwen het veemgericht gehouden, het enige in Nederland waarvan de echtheid vaststaat.

 

Aalten kan bogen op een bijzondere natuur met uitgestrekte landgoederen en wandelgebieden, waarin het prettig is oim te wandelen. 

 

Het belangrijkst, vooral van natuurwetenschappelijk oogpunt uit, is ’t Goor (440 ha), een voormalig veengebied met een rijke wildstand. Het door holle wegen doorsneden Watertorengebied (260 ha) bestaat uit glooiende akkers, afgewisseld met kleine bospartijen. Vanaf de watertoren kan men van heerlijke ver gezichten genieten

 

De Wolboom (150 ha) langs de Romienendiek, zo genoemd, omdat de weg oorspronkelijk door de Romeinen werd aangelegd, De Hollenberg (90 ha), ’t Klooster (50 ha), De Beestman (30 ha) en ’t Loohuis (21 ha).

 

Wie kennis wil maken met het ambachtelijk kaas maken en alles wat daarbij komt kijken, is (tijdens het toeristisch seizoen op woensdagmiddag) welkom op de oude geitekaasboerderij De Welpshof.

Museum Frerikshuus
Markt 14
7121 CS  Aalten
0543 – 47 17 97

Museum Markt 12
Markt 12 is zowel het adres als ook de naam van dit museum. Markt 12 vertelt de verhalen van gewone mensen in een ongewone tijd, namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Markt 12, 7121 CS Aalten, Telefoon 0543-47 17 97 

Aaltense Oorlogs- en Verzetscollectie
De collectie laat zien wat zich tijdens de tweede wereld oorlog, vanaf de mobilisatie tot de bevrijding in de Achterhoek afspeelde. Te zien zijn ondermeer documenten, wapens, uniformen en foto’s. Open op afspraak. Helfrichstraat 7, 7122 VS 0543-474908 Aalten

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Aalten en omgeving.
In Aalten en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Aalten en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *