Berkenwoude

Plaatsen > Berkenwoude

Berkenwoude  ligt in de gemeente Bergambacht in de provincie Zuid Holland.

Vóór de ontginning van de Krimpenerwaard, die in de elfde eeuw begon, was het gebied tussen Lek en IJssel begroeid met een vrij laag moerasbos in het midden en een wat hoger opgaand bos langs de rivieroevers. Het is dit woud, waaraan Berkenwoude haar naam dankt. In 1326 wordt Berkenwoude voor het eerst genoemd, zij het onder de naam Bercou.

Het binnenste gedeelte van de Krimpenerwaard, Berkenwoude en omgeving dus, is het natste deel van de Waard en bezit ook de dikste laag veen. Aan het eind van de achttiende eeuw werd een oud plan van stal gehaald, om dit veen te gaan afgraven en het te gaan gebruiken als brandstof, zoals dit ook in de omgeving van Reeuwijk is gebeurd. Er werd een onderneming opgericht, de Geoctoyeerde Verveening van de Krimpenerwaard en van de overheid werden vergunningen verkregen om grootschalig veen te steken. De bekende waterstaatkundige Arie Blanken Jzn uit Bergambacht werd aangesteld als directeur. Voor de afvoer van turf werd bij Stolwijk een ringvaart gegraven. Via de Stolwijkersluis kwam men op de Hollandsche IJssel.
Dat dit plan uiteindelijk niet is uitgevoerd, is te wijten (te danken?) aan het feit dat het gewonnen turf toch niet voldeed aan de gestelde eisen: het turf was van onvoldoende kwaliteit om als brandstof te dienen. Het heeft dus maar weinig gescheeld, of de weilanden rond Berkenwoude waren omgevormd tot de Berkenwoudsche Plassen!

Tot en met 31 december 1984 was Berkenwoude een zelfstandige gemeente. Op 1 januari 1985 ging Berkenwoude, samen met de gemeenten Bergambacht en Ammerstol op in een nieuw gevormde gemeente met de naam Bergambacht.

In Berkenwoude (of Perkouw, zoals de lokale bevolking haar dorp pleegt te noemen) vindt op de eerste zaterdag van september steeds Het Perkouwse Feest plaats. De dorpelingen steken dan onder meer ring.

In Berkenwoude is gevestigd het secretariaat van de Natuur- en Vogelwerkgroep “de Krimpenerwaard”. Deze vereniging houdt zich sinds 1979 onder meer bezig met het natuur- en weidevogelbeheer in de streek.

Aan de Dorpsstraat staat de Nederlands Hervormde Kerk, die is gebouwd in 1512. In dit gebouw is een preekstoel te vinden die stamt uit 1686.
De geschiedenis van deze kerk gaat terug tot de 14e eeuw.
Tussen 1972 en 1974 vonden de meest recente restauratiewerken aan deze kerk plaats. De kerk is ieder jaar op open monumentendag (de tweede zaterdag in september) open voor bezoekers.

Aan de rand van de polder Zuidbroek staat de Zuidbroekse molen. Deze molen werd hier geplaatst in 1922. 

Iets ten noordwesten van het dorp Berkenwoude bevinden zich de eendenkooien Nooitgedacht en Kooilust, respectievelijk een winter- en een zomerkooi.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *