Den Horn

Plaatsen > Den Horn

Den Horn ligt in de gemeente Zuidhorn, in de provincie Groningen. Den Horn en omgeving telt momenteel ruim 400 inwoners.

De naam van het dorp betekent “hoek” of “hoogte”. Eén van de oudste bedijkingen in het gebied rond Den Horn was waarschijnlijk het gebied Hoogemeeden/Zuiderham. Den Horn ligt in de zuidwesthoek van die bedijking en wellicht vandaar die naam. In het begin van de vorige eeuw werd het ook wel “Smidshorne” genoemd; het hebben van een (hoef)smid was toen blijkbaar het belangrijkste kenmerk. Een oud dorp is Den Horn niet. Pas sinds 1700 is op deze plaats sprake van een echte dorpskern. In de 19e eeuw sprak men nog van de gehuchten Den Horn en Hoogemeeden (“meeden” betekent hooilanden), die men rekende als behorende tot het dorp Lagemeeden. In 1839 stonden de huizen “zeer verspreid” en lag het middeleeuws kerkje “eenzaam en afgezonderd midden in het land”. In 1862 werd het kerkje afgebroken en bouwde men in het inmiddels flink gegroeide dorp Den Horn een nieuwe kerk. Het buurtje rond de Hervormde kerk en de oude school ligt thans op enige afstand van het eigenlijke dorp.

Tot het vroegere kerspel Hooge- en Lagemeeden behoorde ook Langeweer, een wierde (de naam werd in de middeleeuwen gespeld als “Longawert”, te vertalen als lange wierde) waarop in de middeleeuwen een kapel van het klooster van Den Horn stond. Daarmee was Den Horn zelfs een bedevaartsoord, tot vreugde van de kloosterlingen van Den Horn. Zuidelijk van Den Horn, langs het Hoendiep, ligt het gehucht “De Poffert”. De naam is afkomstig van een vroegere herberg. Er stonden daar vroeger nog drie, met eveneens welluidende namen: “De Pannekoek”, “De Meelpuil” en “De Oliebol”. 

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Den Horn en omgeving.
In Den Horn en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Den Horn en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *