Hauwert

PLaatsen > Hauwert

Hauwert ligt in de gemeente Noorder-Koggenland in de provincie Noord-Holland.

Ten noorden van Hauwert ligt het recreatieterrein Egboetswater.

Een gedeelte van het Egboetswater is ontstaan doordat er een polder onder water is laten lopen. Het recreatiegebied  maakt onderdeel uit van het oude, karakteristieke Westfriese krekenlandschap. Bij uitvoering van het ruilverkavelingsproject De Vier Noorder Koggen in de jaren zeventig werden gronden en plassen opnieuw ingericht en werd er in het Egboetswater bos aangeplant. De ecologische oevers zijn eind jaren negentig aangelegd en zorgen voor een natuurlijke barrière tussen het water en het agrarische land. Dit mooie, rustige gebied van ongeveer 24 hectare bestaat uit water, bos, weide en is wijds opgezet. Vele (water)vogels gebruiken het Egboetswater als foerageerplek en als vlucht- en rustplaats. Voor natuurliefhebbers is dit dan ook een zeer interessant gebied.

Aan de Boxweide is een kleine ligweide waar ook gespeeld kan worden. Ook is er een afmeergelegenheid voor boten. Voor vissers is het Egboetswater een aantrekkelijk visgebied. Het Egboetswater is alleen toegankelijk per fiets, te voet of per boot. Al wandelend over het graswandelpad, dat door het riet/watergebied midden in het Egboetswater loopt, kunt u genieten van de natuur. Daarnaast zijn er meerdere wandel– en fietspaden die u door het mooie natuurgebied leiden. De Boxweide, de aan- en afvoerende hoofdwaterweg, is onderdeel van de recreatieve vaarroute. Het paden- en wegenstelsel zorgt voor een goede ontsluiting naar de dorpen Oostwoud en Hauwert en naar de oostelijk gelegen noord-zuidverbinding de Markerwaardweg.

Het Egboetswater is goed bereikbaar per auto; u kunt deze parkeren op de parkeerterreinen aan de Liederik (noord én zuidkant), de Pukweg en het Veldhuis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *