Hindeloopen

Plaatsen > Hindeloopen

Hindeloopen ligt in de zuidwesthoek van Friesland, aan het IJsselmeer. Hindeloopen is één van de Friese elfsteden en ligt in de gemeente Nijefurdin de provincie Friesland.

Hindeloopen ligt aan het IJsselmeer. Het meer is hier niet diep en daarom veilig voor kinderen en surfers.

De plaats waar Hindeloopen ligt, was al in de 8e eeuw bewoond en had veel te lijden van de Noormannen. In de 12e eeuw was er in Hindeloopen al een kapel en in de 14e eeuw een kerk. De stadsrechten dateren uit de 13e eeuw. Hindeloopen komt tot bloei met handel en visserij. Er werd toen een levendige handel gedreven met Noorwegen, de Oostzeelanden en Rusland. Aan het eind van de 18e eeuw gaan handel en scheepvaart in Hindeloopen achteruit en komt het einde van de economische bloei. Na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 verminderde de omvang van de vissersvloot langzamerhand meer en meer, ook mede door het saneringsbeleid van de overheid. Naast de oude haven werd in 1970 de nieuwe jachthaven Hindeloopen aangelegd. De haven heeft een open verbinding met het IJsselmeer. Mede door het toerisme is Hindeloopen nu weer een levendige plaats.

Dwalend door Hindeloopen maakt u in de smalle straatjes met fraaie doorkijkjes, de typische houten bruggetjes, karakteristieke geveltjes, schildersateliers kennis met de oude vissershaven, welke recent werd teruggebracht in de jaren 30-stijl. U vindt in Hindeloopen gezellige cafés en restaurants. De twee musea in Hindeloopen, Het Hidde Nijland Museum, en Het eerste Friese Schaatsmuseum zijn de moeite waard.

Schaatsmuseum
In een karakteristiek pand is het Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. U treft hier ondermeer de grootste schaatscollectie ter wereld. Met originele werkplaatsjes zoals: smederij, lakkerij en houtbewerking, een unieke verzameling sleden en tegels.

Museum Hindeloopen
Het museum Hindeloopen heette tot voor kort het Hidde Nijland museum. Het museum ligt direct achter de oude zeedijk, naast de grote kerk. Het is gehuisvest in het voormalige stadhuis uit 1683.
U kunt in het typische 18e-eeuwse sfeervolle interieur met prachtig beschilderd meubilair en de kleurrijke Hindelooper klederdracht vele bezienswaardigheden vinden. De ontwikkeling van Hindelooopen (opkomst, bloei, verval) van de vroege middeleeuwen tot in de 20e eeuw wordt getoond aan de hand van prenten, schilderijen en foto’s.
Het Hindelooper beschilderde meubilair is wereldberoemd. Bedsteewanden, klaptafels, kastjes, miniatuurmeubeltjes: alles wordt in de 18e eeuw beschilderd in de typische Hindelooper kleuren en motieven. De Hindelooper klederdracht voor vrouwen is zeer kleurrijk door de combinatie van gebloemde (sitsen) en geruite (Oost-Indische bonten) stoffen en de aparte hoofdtooi.

In de omgeving van Hindeloopen liggen diverse plaatsen en gebieden die zeker de moeite waard zijn. Zo liggen de Gaasterlandse bossen en kliffen op fietsafstand, evenals drie van de andere authentieke elf steden: Stavoren, Workum en Sloten.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *