Hoensbroek

Plaatsen > Hoensbroek

Hoensbroek ligt in de gemeente Heerlen in de provincie Limburg. Circa 25 km van Aken en Maastricht. Hoensbroek is een circa 25.000 inwoners tellende stadswijk van Heerlen in Zuid-Limburg. Het behoort sinds 1982 tot de gemeente Heerlen. Hoensbroek is een gezellig winkelstadje, waar u diverse leuke winkels aantreft.

Hoensbroek is vooral bekend om zijn Kasteel Hoensbroek met daarin het Limburgs Schutterijen Museum. Kasteel Hoensbroek is een kasteel dat zes eeuwen lang in het bezit is geweest van één en dezelfde familie. Gedurende heel die periode is het kasteel steeds uitgebreid en aangepast aan de mode van die tijd.

De verschillende bouwstijlen (middeleeuwen, renaissance en barok) en inrichting uit de diverse eeuwen zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Een bezoek aan Kasteel Hoensbroek geeft je dus de gelegenheid, in een korte tijd, door meerdere eeuwen te wandelen. Met zijn voorgebouwen en drie binnenpleinen, is het kasteel op zijn minst gezegd indrukwekkend.

Sinds de 13de eeuw behoorde “Gebrook”, toe aan één familie, de familie Hoen, die haar naam toevoegde aan die van het kasteel en vervolgens die combinatie als haar eigen naam gebruikte. Het huidige aanzicht van Kasteel Hoensbroek dateert hoofdzakelijk uit de jaren na 1640 en is zeer verwant met de Maaslandse renaissancestijl.

De ronde toren met zijn drie meter dikke muur is in de 14de eeuw gebouwd en uiteraard te bezoeken.
In de 17de eeuw werd het kasteel fors uitgebreid en in de 18de eeuw werd een luxueus woongedeelte toegevoegd.
Slaapkamer, werkkamer, torenkamers, keuken en kelders zijn maar een paar van de ruim 40 verschillende ruimten die je in Kasteel Hoensbroek kunt bezichtigen.

De wenteltrappen van de middeleeuwse toren leiden je naar de gevangenis en naar een schitterend uitzicht over de omgeving.

Het lijkt wel alsof de slotheer en het personeel zojuist nog aanwezig waren.
De tafel is nog gedekt en je kunt onder andere aan de keuken duidelijk zien dat er gewerkt wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *