Hollum 

Plaatsen > Hollum

Hollum is het westelijkste dorp van Ameland.  

De vele monumentale commandeurswoningen in Hollum weerspiegelen de Amelander welvaart van de 17e en de 18e eeuw. De getande randen in de gevels van de schipperswoningen geven aan wat de rang was van de zeevaarder die het huis bewoonde. Hoe meer getande gevelranden hoe hoger de rang.

Een ander opvallend bouwwerk is de Nederlands Hervormde kerk, die in de Tachtigjarige oorlog door watergeuzen werd vernield en pas in 1678 werd herbouwd. Uit onderzoeken is gebleken dat de oudste bouwsporen uit de 11e eeuw dateren. 

Op het kerkhof naast de hervormde kerk staan eeuwenoude grafzerken met afbeeldingen van de scheepvaart en de walvisvangst. Op de begraafplaats liggen vele Amelander commandeurs begraven, zoals Hidde Dirksz Kat.  In de 17e en 18e eeuw verdienden veel Amelanders hun brood met de walvisvaart.

Hollum telt ook twee musea. Het Sorgdrager Museum is een voormalige walvisvaarderwoning waarin de geschiedenis van het eiland wordt getoond. 

In het reddingsmuseum Abraham Fock trekt de paardenreddingsboot de meeste aandacht. Tot 1979 werden reddingen op deze manier gedaan. In dat jaar verdronken acht van de tien paarden bij een ongeluk. In de duinen ten zuidwesten van het dorp zijn de dieren begraven. Nu worden de paarden en de reddingsboot alleen nog gebruikt voor demonstraties. De paardenreddingsboot getrokken door 10 paarden is de enige in de wereld. Iedere maand geven vele vrijwilligers een demonstratie met deze boot en de paarden voor gasten die op het eiland zijn of voor gasten die een dagje naar Ameland komen om dit te kunnen aanschouwen (dit in samenwerking met Wagenborgs Passagiersdiensten). U krijgt korting op het bootkaartje als u de demonstratie van de paardenreddingsboot eens wilt meemaken en dit wilt fotograferen of filmen. Het is elke keer weer een grote attractie.

In Hollum staat de vuurtoren van Ameland, een mooie gietijzeren vuurtoren uit 1880, traditioneel geschilderd in rode en witte banen. Bezoekers zijn welkom de 58 meter naar boven af te leggen. Het is de moeite waard dit eens te gaan doen. U heeft een mooi uit zicht over de Waddenzee, Noordzee en over het eiland Ameland. Als het mooi weer is en het zicht is goed kunt u de buureilanden Terschelling en Schiermonnikoog ook zien.

Veder moet u vooral eens door het dorp lopen en naast de comandeurswoningen de vele andere mooie bouwwerken ontdekken. Zo staat aan de molenweg de stellingmolen De Verwachting.

Naast het bijzonder cultuurgoed beschikt Hollum ook over moderne voorzieningen, zoals een 9 holes golfbaan en het recreatieterrein De Aanleg.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Hollum en omgeving.
In Hollum en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Hollum en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *