Plaatsen > Kop van Overijssel.
De kop van Overijssel is een streek in de provincie Overijssel
De kop van Overijssel ligt in Noordwest-Overijssel, en wordt ook wel het land van Vollenhove genoemd. Deze streek staat bekend als een waterland. De oude veengebieden van de Wieden en Weerribben vormen een afwisselend waterlandschap dat ook in het buitenland bekend is. Het is een prachtig gebied om te wandelen, fietsen of te varen.
Sinds mei 2006 varen er vijf luxe Ottersloepen door de Kop van Overijssel, die gezamenlijk de Ottervloot vormen. De Ottersloepen beschikken over een uniek gps-routebegeleidingssysteem. Het beeldscherm aan boord van de sloep toont de precieze vaarroute en informeert over de bezienswaardigheden onderweg. Teksten, foto’s en filmpjes tonen ter plekke de natuur, historie en wetenswaardigheden van het gebied in alle verscheidenheid.
Giethoorn is een bekend plaatsje in de Kop van Overijssel. Giethoorn wordt ook wel het Venetië van Holland genoemd, omdat het vele kanaaltjes en slootjes heeft.
Er zijn ook nog veel boerendorpen zoals: Paaslo, Onna en Steenwijk en de karakteristieke Zuiderzeestadjes Blokzijl, Vollenhove en Zwartsluis.Vroeger speelden de IJsselsteden in de provincie Overijssel een belangrijke rol. Dat waren Kampen, Zwolle en Hasselt die in de zestiende eeuw veel te zeggen hadden. Dankzij de goederen die over de IJssel werden vervoerd kregen deze steden veel macht. De velen stadsarchieven bevatten veel bewijzen van de grootheid van deze steden. Het staat te lezen in bewaarde stadsboeken, gildenboeken en kronieken.
In de latere eeuwen zijn de IJsselsteden langzamerhand minder belangrijk geworden. Door omstandigheden werd het minder gunstig, waardoor de steden hun belangrijke positie niet langer konden behouden. Bij de dorpen op het platteland werden de veranderingen veel langzamer ingevoerd. Bij de kleine steden bleef het landelijk karakter bewaard. De verhoudingen tussen de IJsselstreek, Salland en Twente hebben zich in de volgende eeuw bepaald.