Kampen

Plaatsen > Kampen

Kampen - Martin Lamboo (c) 2017

Kampen – Martin Lamboo (c) 2017

De gemeente Kampen ligt in de provincie Overijssel. Inwoneraantal: 49.000; Oppervlakte: 161,79 km²; Wateroppervlakte: 20,26 km².

De gemeente Kampen omvat de woonkernen:

  • Grafhorst,
  • ‘s-Heerenbroek,
  • IJsselmuiden,
  • Kampen,
  • Kamperveen,
  • Wilsum,
  • Zalk
Kampen - Martin Lamboo (c) 2017

Kampen – Martin Lamboo (c) 2017

Kampen, gelegen aan de monding van de IJssel, is omstreeks 1440 lid geworden van de Hanze. Hierin verenigden zich verschillende handelssteden, zoals onder meer Zwolle, Deventer en Doesburg. Dit Hanze-lidmaatschap zorgde voor een bloeiperiode van de stad. De stadskern werd vergroot en er verrezen bijzondere bouwwerken. Deze rijke cultuurhistorie heeft vele honderden monumenten en bezienswaardigheden opgeleverd. Jaap Stam heeft een monumentje in zijn geboorteplaats Kampen. Het monumentje werd woensdag 8 november 2006 onthuld door Jaap Stam zelf . De steen met daaronder een tekst ligt in het centrum van de stad op het Kamper Koepleintje te midden van een vijftiental andere bijzondere Kampenaren. Daar zijn onder meer acteur Henk van Ulsen, dichteres Ida Gerhardt, de uitvinder van de kunstnier Dokter Kolff en de verzetsman en theoloog Klaas Schilder bij.

Kampen heeft niet alleen de cultuurtoerist iets te bieden. Ook de natuur- en waterliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Diverse wandel- en fietsroutes doorkruisen de stad en de IJsseldelta. De aanwezige havens en rondvaartmogelijkheden, maken Kampen een watersportstad bij uitstek. Kortom, Kampen is een bezoekje waard!

Stadspoorten

Kampen - Martin Lamboo (c) 2017

Kampen – Martin Lamboo (c) 2017

De muren, poorten en gracht die in de Middeleeuwen om de stad werden aangelegd, dienden vooral voor verdediging. Opdringerige vreemdelingen konden ‘buiten de poort’ worden gehouden en ten tijde van hoog water werden de poorten gebruikt als waterkering.

Met de ontwikkeling van beter geschut in de 15e en 16e eeuw, moesten de verdedingswerken van de stad gewijzigd worden. De weergangen langs de muren werden gesloopt en de muren werden verlaagd zodat op bolwerken kanonnen konden worden geplaatst. Met de aanleg van deze bolwerken eind 16e eeuw, verloren de poorten hun verdedigende functie. De Broederpoort, de Cellebroederspoort en de Koornmarktspoort zijn behouden gebleven, in tegenstelling tot vele andere.

  • Broederpoort; Derde Ebbingestraat 1; Kampen
    Deze poort is gebouwd in 1465 en verloor rond 1615 haar verdedigende functie. Momenteel is deze alleen opengesteld voor bezichtiging tijdens exposities.
  • Cellebroederpoort; Tweede Ebbingestraat 1; Kampen.
    Deze is gebouwd in de tweede helft van de 15e eeuw. Tegenwoordig dient het als studentensoceïteit en wordt niet opengesteld voor bezichtiging.
  • Koornmarktspoort; IJsselkade 1; Kampen.
    De Koornmarktspoort is gebouwd in de eerste helft van de 14e eeuw. Alleen te bezichtigen tijdens exposities.

Kamper Heemtuin

Kampen - Martin Lamboo (c) 2017

Kampen – Martin Lamboo (c) 2017

Hoek Flevoweg/Wederiklaan, Kampen
Openingstijden: De Heemtuin is altijd toegankelijk
Ligging en bereikbaarheid: De tuin ligt in het zuidwesten van de stad. Openbaar vervoer: NS-station kampen, 1/2 uur lopen door het mooie centrum van Kampen of met bus nr. 140, 143, 330 of 230 richting Dronten-Lelystad, halte Almere College.
Fietsverhuur: NS-station Kampen 038-3315079
Toegang: gratis / honden aan de lijn
Contactpersoon: Aebe Poutsma, beheerder, 038-3312370
Op een voormalig weiland is in 1978 een heemtuin van 1 ha aangelegd door de gemeente Kampen. De doelstelling van de tuin is vooral educatief van karakter. De volgende biotopen zijn hier te vinden: verschillende graslanden (voedselarm, voedselrijk, kalkrijk, droog), akker, struwelen en ruigtezomen, vijver, sloot en moeras. In 1990 werd het stinzenbos aangelegd.
Een deel van het aanvankelijk voedselrijke terrein is in de loop van de jaren door een goed beheer, uitgevoerd door de gemeente Kampen, verschraald. Aan planten is o.a. te zien: rode ogentroost, grote ratelaar en glad parelzaad.

Ikonen- museum
[bol_product_links block_id=”bol_58d80dbdd5607_selected-products” products=”666807519,1001004002095625″ name=”VakNed” sub_id=”Ikonen” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het Ikonenmuseum in Kampen is met zijn collectie uniek in Nederland en West-Europa. De Alexander Stichting beheert een eigen collectie houten ikonen, bronzen reisikonen en kruizen uit de 15e tot de 19e eeuw.
De verzameling bestaat voornamelijk uit Russische ikonen. Maar ook ikonen uit onder andere Griekenland en Ethiopië zijn in de collectie opgenomen. Het Ikonenmuseum is van grote culturele waarde voor Kampen. De uitbreiding vergroot de uitstraling van het museum.
Ikonenmuseum Kampen. Buiten Nieuwstraat 2
8261 AV Kampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *