Mariadorp

Plaatsen > Mariadorp

Mariadorp is een dorp in de gemeente Eijsden in de provincie Limburg.

De naam van de H. Maagd Maria is aan dit buurtschap gewijd omdat ten tijde van de stichting van de wijk in 1913 de Mariaverering wereldwijd een grote vlucht nam.

Mariadorp is gesticht in 1913. In dat jaar liet Fernand Pisart, directeur van de zinkwitfabriek 24 arbeiderswoningen bouwen. In 1916 nog eens 63, zodat het totaal kwam op 87 woningen. In de omgeving van het complex kwam nog een aantal particuliere woningen tot stand evenals een winkel en een café. De zinkwitfabriek zorgde ook voor een alleszins acceptabele infrastructuur met een voetbalveld annex wielerbaan, zeven mooi aangelegde en beplante woonlanen en een riante laan met een dubbele rij kastanjebomen richting fabriek, thans Pisartlaan geheten.

Bijzonder is de symmetrische indeling van de buurtschap: zeven lanen, allemaal haaks op de Rijksweg gelegen, en allemaal getooid met boomnamen. Bijzonder is ook dat alle huizen wit geschilderd zijn.

In 1960 kreeg deze wijk of buurtschap haar eigen kerk, waarmee zij in feite tot dorp wordt ‘gepromoveerd’. Rector Jean Wijsen kreeg opdracht van het bisdom om in deze gemeenschap een kerk te bouwen. Zijn opzet was om hiermee de buurtschap uit haar isolement te halen. De weg naar de kerk in Breust was toch een half uur lopen. Architect Eugène Hoen uit Maastricht ontwerpt een opvallende, moderne kerk. In 1996 heeft een grondige restauratie plaatsgevonden.

De Lourdesgrot, ligt in een mooi aangelegd park aan de westzijde van de Rijksweg. De grot is in 1919 gebouwd na gereedkomen van de woonwijk. Het is het beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, dat algemeen verspreid werd nadat de paus in 1907 toestemming gaf om het Mariafeest in de gehele kerk liturgisch te vieren. De Mariagrot wordt nog regelmatig bij de kerkelijke vieringen betrokken.

Op de parkeerplaats bij de kerk van Mariadorp start de ANWB fietsroute ‘De Mergellandroute’. 110 km lang, met een aantal zeer steile hellingen. Ze is alleen geschikt voor geoefende fietsers. Ook deze route is bewegwijzerd. Let op! De bewegwijzering is op bepaalde delen gecombineerd met de Mergellandroute voor auto’s. Dus zowel de bruine als de wit/groene bordjes kunnen de bewegwijzering vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *