PLaatsen > Monnickendam
Het kleine stadje aan de voormalige Zuiderzee herbergt een keur aan historische gebouwen als de St. Nicolaaskerk uit de 15e eeuw, de Speeltoren uit de 16e eeuw met een nog spelend carillon en veel gebouwen uit de 17e en 18e eeuw zoals het stadhuis en de Waag. De naam van de stad wordt pas sinds 1966 officieel gespeld als Monnickendam. Uit de tijd daarvoor kennen we allerlei spellingen: Monnickendam, Monickendam, Monikendam, Monekiindamme, Monikedamme, Monicdam, Monekdam, Monickendamm, Monickendamme, Monickedamme, Munnekedam, Munnickendam, Munckedam, Monachodamum, Munnikendam, Monnikkendam, Monnikendam, en nogmaals Monnickendam.
Er is veel te ontdekken in Monnickendam. We beginnen bij de Grote Kerk, met de eeuwenoude lindeboom ervoor, en met de kosterij en de van ouderdom scheefgezakte portalen ertegenaan geleund. Langs de oude stadsherberg, en verderop aan het Noordeinde de speeltoren met z’n ruitertjes-mechanisme. Het carillon is gemaakt aan het eind van de 16e eeuw, door klokkegieter P. van den Gheyn, dat is nog vóór de tijd van de beroemde Hemony. Het stadhuis, het grote huis van zeepzieder Bruijn, elk huis heeft zijn eigen geveltje, al dan niet versierd met natuursteen. En voor ieder huis een stoepje: holle stoepen, deftige hardstenen stoepen, of stoepen van rode en gele bakstenen, en een extra diepe goot voor de afwatering van vroeger, toen de Zuiderzee nog niet was afgesloten.
Dan komt de haven met de haringrokerij en de Lange brug – Marken ligt in de verte over het water. Monnickendam is een plaats met rondom de havens diverse visrokerijen. Zowel historische schepen leggen aan in de stad, als Tjalken, Klippers en Botters, maar ook de jachten vinden volop aanlegplaatsen in moderne jachthavens. Aan de rand van het binnenstadje zijn van die verstilde, landelijke hoekjes en achtertuintjes. Wezenland, de Fluwelen Burgwal, de treurwilg bij de ophaalbrug, vlak bij het restant van de stadsmuur en de oude Joodse begraafplaats. Het recreatiegebied Hemmeland is geschikt voor kleine watersport en oeverrecreatie.
In de nabijheid liggen Uitdam en Katwoude