Ossendrecht

Plaatsen > Ossendrecht

Ossendrecht ligt in de gemeente Woensdrecht in de provincie Noord Brabant. Ossendrecht heeft 5286 (2007) inwoners. Ossendrecht ligt in een bos- en waterrijke omgeving, welke uitstekend geschikt is voor het maken van wandelingen, fiets- en autotochten. Ossendrecht ligt op 15 minuten van Bergen op Zoom en op 20 minuten van Antwerpen.

De eerste vermelding van Ossendrecht dateert van 1187. In 1213 werd de nederzetting door de hertog van Brabant geschonken aan de heer van Breda, die op zijn beurt in 1277 Nicolaas van Cats beleende met de heerlijkheid Ossendrecht.

Ossendrecht is tot en met de eerste helft van de 20e eeuw een overwegend agrarische gemeenschap geweest met hier en daar wat activiteiten op het gebied van handel, dankzij de ligging aan de vaarroute van Antwerpen naar Bergen op Zoom en steden in Zeeland en Holland. De bevolking heeft in de loop der eeuwen veel te lijden gehad van bezettingen en plunderingen door vreemde legers. Lange tijd heerste er armoede en aan het eind van de zestiende eeuw was het gebied zelfs gedurende een tiental jaren geheel ontvolkt. In 1830 werd in het dorp de eerste peekoffiefabriek opgericht, die zorgde voor wat werkgelegenheid. Bijna anderhalve eeuw heeft Ossendrecht bekend gestaan als ‘Cichoreistadje’ vanwege de teelt en de verwerking van deze surrogaatkoffie.

Na de watersnoodramp in 1953, die ook een groot deel van de Ossendrechtse polders onder water zette, is de agrarische gemeenschap snel overgegaan tot het werken in de industrie, handel en dienstverlening. De vestiging van industriereuzen in het Belgische havengebied heeft daar sterk toe bijgedragen, evenals de komst van de Koningin Wilhelminakazerne en de toename van de activiteiten op de vliegbasis Woensdrecht.

In het centrum van Ossendrecht vindt u rond de Markt uitgebreide winkel- en horecavoorzieningen.

Sint Gertruidiskerk
Sinds de Middeleeuwen staat er al een kerk op de plaats waar nu de Sint Gertruidiskerk staat, pal op de Brabantse Wal. In de 80-jarige oorlog is de kerk van de katholieken in protestantse handen geraakt. Daarna hielden de katholieken hun missen in schuilkerken tot de kerk in 1798 weer teruggegeven is aan de katholieken. Deze kerk is gebouwd door architect P. van Genk in 1897 in neogotische stijl, onder andere herkenbaar aan de ranke spitse toren.

Den Aanwas
In het streekmuseum Den Aanwas komt de geschiedenis weer tot leven. Wie hier binnenstapt waant zich in het Ossendrecht van rond 1900. Dit streekheemmuseum is gevestigd in een begin 18e eeuws woonhuis. De inwendige indeling is grotendeels bewaard gebleven. In het museum bevindt zich de verzameling van de Heemkundekring Het Zuidkwartier. Er zijn een stijlkamer, een klein café, een boerenkeuken (1900) en werkplaatsen van diverse ambachten. Het museum biedt een zestal activiteiten aan die vooral voor kinderen erg leuk zijn. De kinderen malen koffie, stoppen sokken, kloppen sop, bikkelen, poetsen koper en schrijven in de schoolbankjes van toen. Verder komen de kinderen in het museum allerlei voorwerpen tegen uit grootmoeders tijd zoals de schoolbanken van 1910, waar de kinderen in de klas hetzelfde ‘schoonschrift’ moeten leren als hun leeftijdgenootjes van honderd jaar terug. De kinderen schrijven bij deze activiteit op een ouderwetse lei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *