Oudeschild 

Plaatsen > Oudeschild

Oudeschild ligt op het eiland (en in de gemeente) Texel in de provincie Noord Holland.

Het dorp Oudeschild op Texel ontstond aan het begin van de 17e eeuw uit een groepje huizen aan het einde van de Schilsloot. De Schilsloot was de vaart, waardoor met kleine bootjes de vaten drinkwater van de waterputten bij ‘Brakestein’ naar de wachtende schepen op de Rede van Texel vervoerd werden. Dit ijzerhoudende water was goed houdbaar en daarom geliefd bij de reders. Deze waterputten worden de ‘Wezenputten’ genoemd, omdat zij eigendom waren van het weeshuis in Den Burg, dat uit de verpachting van de waterputten enige inkomsten had.

Op de rede van Texel wachtten in die tijd dikwijls tientallen schepen op een gunstige wind om met een loods aan boord zee te kiezen. Het vertrek van de rede van Texel vormde het begin van vele ontdekkings-, oorlogs- en handelsreizen. Tijdens stormen gebeurden er wel eens ongelukken met de voor anker liggende schepen. Een voorbeeld hiervan is de ramp die gebeurde op Kerstavond 24 december 1593. Tijdens een zware storm sloegen enkele schepen van hun ankers en sleepten daarbij vele andere schepen mee. In totaal gingen in deze nacht bijna 200 schepen ten onder. Eén van de reders die schade ondervond van deze ramp, Roemer Visscher, vernoemde zijn in 1594 geboren dochter naar de ramp. Maria Tesselschade is bekend geworden als toonaangevende persoon in de Muiderkring.

Nabij Oudeschild ligt het fort De Schans. Oorspronkelijk aangelegd om met zijn geschut het binnenvaren van het Marsdiep te beletten. In de 17e en 18e eeuw werd het fort enkele malen verbeterd, maar het bleef een primitief verdedigingswerk dat niet in staat bleek een aanval uit zee te keren. Onder Napoleon kwam 75 meter ten westen van de Schans het gesloten fort Redoute tot stand en 60 meter oostelijk van De Schans het van achteren open fort de Lunette. De Schans werd toen uitgebreid en verbeterd en kreeg de naam fort Central. In feite zijn de drie forten nooit voor de oorlogvoering gebruikt. Na afloop van de Franse bezetting raakten ze in verval. Begin 20e eeuw werden de Redoute en de Lunetten geheel en de Schans gedeeltelijk afgegraven. De vrijkomende grond werd gebruikt voor dijkverhoging. Het restant van het fort De Schans wordt momenteel in fasen gerestaureerd.

Bezienswaardigheden
Wezenputten 
Tegenover Brakestein (nabij Oudeschild) bevinden zich de Wezenputten. Deze waren eigendom van het weeshuis, dat het water uit deze putten vooral verkocht aan de schepen die vanaf de rede van Texel vertrokken. De geldkist waarin de opbrengst van de waterverkoop bewaard werd, is nog te zien in het Maritiem en Jutters Museum. Door het hoge ijzergehalte (zichtbaar aan de bruine kleur) was het water langer houdbaar dan water dat elders werd ingenomen. Normaliter was de meegenomen voorraad voldoende tot Kaap de Goede Hoop, waar men aan de Tafelbaai vers water kon innemen. De vaten met water werden via de Skilsloot naar de dijk vervoerd. In 1795 werd de Skilsloot verlengd tot de haven, zodat de vaten niet meer over de dijk getrokken hoefden te worden. Behalve water namen de schepen op Texel schapen in als proviand voor onderweg.

Boottochten
Oudeschild is het vissersdorp van het eiland. Vanuit de haven kunt u zelf ook een tocht maken met een garnalenkotter of een robbentocht maken. Met de TX-10 ‘Emmie’ kunt u dagelijks vanuit de haven van Oudeschild op Texel een avontuurlijke tocht maken over de Waddenzee.  De tocht met de TX-10 ‘Emmie’ duurt ongeveer twee uur. Aan boord worden de wetenswaardigheden over de wadden, haar bewoners en de garnalenvangst op cynisch, humoristische wijze verteld. Door de geringe diepgang van de boot kunt u tot zeer dichtbij de zandbanken komen waarop de zeehonden liggen te zonnen. De visser geeft u een humoristische toelichting op de vangst waarna hij de gevangen garnalen kookt en direct uitdeelt. Dan volgt een les garnalenpellen voor beginners, zodat u de vangst thuis verder kunt bereiden.

Museum
Verder kunt u een bezoek brengen aan het Maritiem en Jutters Museum of een kijkje nemen hoe de Texelse dekbedden worden gemaakt.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Oudeschild en omgeving.
Oudeschild en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Oudeschild en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *