Schellinkhout 

Plaatsen > Schellinkhout

In 1282 wordt Schellinkhout voor het eerst genoemd in de archieven. De naam Schellinkhout (omstreeks 1513: Scellingchout) betekent mogelijk bos of hout aan de scheiding. Het eerste deel van de samenstelling: schellink zou afgeleid zijn van het Oudfriese woord skilenghe, dat scheiding betekent. Het tweede deel hout betekent gewoon bos. Welke scheiding er dan wordt bedoeld, is onduidelijk. Wellicht gewoon de scheiding van water en land.

Een andere verklaring voor de naam Schellinkhout is dat de uitgang ink uit oud-Saksische bron stamt en waarschijnlijk van betekent. Aan woorden als Schellinkhout ligt meestal een oude naam ten grondslag. Tegenwoordig spreken we van voornaam. Onze voorouders in hun dorpjes hadden aan één naam genoeg. Schellinkhout is zo redenerend afgeleid van de naam Schelle, ink = van, hout = het woud, dus het woud of het hout van Schelle of Schelte.

Nog een andere verklaring is de volgende. In oost-Nederland (Salland en Twente) komt de uitgang ink veel voor, bijvoorbeeld in de plaatsnamen Priesterink of Groenink. Hier wordt verondersteld dat de uitgang ink of ing boerderij betekent. Priesterink betekent: de boerderij van de (voormalige/uitgetreden) priester en Groenink: de boerderij van de Groene. Schellinkhout betekent dan: de boerderij in het woud van Schelle of Schelte.

Schellinkhout is een prachtig dorp, gelegen aan het IJsselmeer en met een wijds uitzicht over de polders. De slingerende Dorpsweg telt 33 bochten.
Dat wordt veroorzaakt door het feit, dat de Dorpsweg is aangelegd op de zandbedding (stroom- of kreekrug) van het
riviertje de Drachte (ook wel Drecht of Dregt), dat daar heel vroeger stroomde. Dat stroompje mondde ongeveer ter hoogte van de huidige Havenweg in de zee uit. Dat verklaart ook het feit, dat het zuideinde van Schellinkhout nauwelijks bochten kent.

In het van oorsprong agrarische dorp staan nog een aantal mooie originele en herbouwde karakteristieke stolpboerderijen. 

De Martinuskerk uit de vijftiende eeuw (gewijd aan de heilige Martinus, bisschop van Tours van 316 tot 400) en het raadhuis uit 1765 zijn zeer de moeite waard. Ook de Grote Molen, de enige molen die uitwatert op het IJsselmeer, en de Steenen Kamer verdienen een bezoek. 

Uiterdijk is een recreatiegebied ten Westen van Schellinkhout aan het Markermeer. De Uiterdijk is een stuk buitendijks land van 7,5 hectare groot waar u van het weidse uitzicht op het Markermeer en de natuur kunt genieten. Het maakt deel uit van een groter buitendijks gebied met hoge natuurwaarden. Recreatie op de Uiterdijk zorgt ervoor dat het nabijgelegen kwetsbare natuurgebied voor wateren weidevogels ontlast wordt. Tijdens de trek in het voor- en najaar zijn hier veel vogels te zien.

De Uiterdijk ligt aan het Markermeer waar u heerlijk kunt zwemmen, zonnen en vissen. De gunstige windrichting en het ondiepe water maken het een ideale plek om te surfen; er worden dan ook vaak surflessen gegeven. In de zomer is er een horecagelegenheid waar versnaperingen worden verkocht.

Delen van de pagina zijn met toestemming overgenomen van www.geschiedenisschellinkhout.nl

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *