Vreeland

Plaatsen > Vreeland

Vreeland (c) 2016 Martin Lamboo

Vreeland (c) 2016 Martin Lamboo

Vreeland ligt in de gemeente Stichtse Vecht in de provincie Utrecht. Vreeland ligt aan de provinciale weg Haarlem-Hilversum (N201). Het dorp heeft 1.530 inwoners (2004).

Het dorp Vreeland is van oorsprong een klein stadje. Het plaatsje Vreeland is ontstaan als nederzetting rond het kasteel Vredelant, en werd in 1265 door de bisschop van Utrecht tot stad verheven. Na de sloop van het kasteel, werden rond 1560 de stadsrechten weer ingetrokken.

Vreeland, voorheen Dorsen, dankt zijn naam aan de voormalige bisschoppelijke sterkte “Vredelant”. De eerste vermelding dateert van kort na het midden van de 13e eeuw (tussen 1257 en 1260). Dit kasteel is in 1529 afgebroken.

Vreeland geldt als het meest zuiver bewaard gebleven Vecht-dorp. Het charmante dorp heeft de gietijzeren dubbele ophaalbrug en de monumentale panden met overtuinen als blikvangers.

Vreeland (c) 2016 Martin Lamboo

Vreeland (c) 2016 Martin Lamboo

Wanneer u Vreeland langs de westelijke Vechtoever nadert vanuit Nigtevecht over de Vreelandse weg passeert U vervolgens de Garstenmolen te Nigtevecht en de Hoeker-molen te Vreeland. De weg gaat over in de Nigtevechtseweg en vlak voor het dorp Vreeland ligt korenmolen De Ruiter No 5. Deze molen is elke zaterdag te bezoeken. Vreelands beroemdste molen is deze laatstgenoemde stellingkorenmolen “De Ruiter”.

Vogelkijkhut
Ten zuid-oosten van Vreeland ligt de waterleidingplas van de gemeente Amsterdam. Waternet is de beheerder van de Waterleidingplas. Deze plas wordt gebruikt voor de productie van drinkwater, maar ook natuurbeheer krijgt volop aandacht. Om de plas ligt een unieke rietkraag die veel bijzondere vogelsoorten aantrekt. Zo zijn er hier broedpopulaties van de grote karekiet, de purperreiger en de zwarte stern. Langs de A. Lambertszkade, tussen Loosdrecht en Vreeland, staat een vogelkijkhut die vrij toegankelijk is voor iedereen. Vanuit deze hut heeft u een prachtig uitzicht over dit bijzondere gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *