Zwammerdam

Plaatsen > Zwammerdam

Zwammerdam (c) Martin Lamboo

Zwammerdam

Zwammerdam is een zeer oud dorp in het Hart van Rijnland, sinds 1964 deel uitmakende van de gemeente Alphen aan den Rijn, gelegen aan de Oude Rijn, halverwege tussen Alphen en Bodegraven. De oudste resten van bewoning dateren uit de 8ste tot 10de eeuw.

Zwammerdam leent zijn naam aan een dam, de Suadenborchdam, die in 1165 aangelegd werd door de graaf van Holland, Floris III, om het water van de Rijn tegen te houden. Na het schijnt heeft de grote stormvloed van 1163 de laatste hand gelegd aan de verzanding van de uitmonding van de Rijn in de Noordzee bij Katwijk. De rivier vloeide echter nog vrij af van Utrecht en veroorzaakte overstromingen in de landen van de graaf van Holland. Veel land was al verloren gegaan en veel mensen waren verdronken.

In Zwammerdam is tussen 1971 en 1974 het haventerrein van castellum Nigrum Pullum opgegraven. Hier zijn meerdere schepen geborgen, waaronder schip vier, een schip gebouwd in de tweede eeuw na Christus. Toen werden voor het eerst zulke grote schepen gebouwd omdat er bouwmateriaal in moest worden vervoerd. Schip vier is een platbodem van 34 meter lang, 4.40 m breed met een boordhoogte van 1.20 meter. Het schip is gemaakt van lange eiken planken. Vermoedelijk komen de eiken stammen uit het zuiden van Duitsland. Het schip had een mast met een vierkant zeil. Dit zogenaamde vierde schip was het grootste, meest gave en meest opvallende type van een reeks gevonden schepen uit de Romeinse tijd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *