Vliegtuigen spotten

Thema’s > Vliegtuigen spotten

Het kijken naar vliegtuigen is voor veel mensen een favoriet tijdverdrijf; We noemen dit het vliegtuigspotten. Op deze pagina een aantal plaatsen waar u prima vliegtuigen kunt spotten.

Schiphol
Het Panoramaterras op Schiphol is de plek waar kinderen (en niet alleen kinderen) in dit opzicht hun hart kunnen ophalen. Er landen op Schiphol zo’n 1.100 luchtreuzen per dag. Kijkplezier is dus altijd verzekerd. Echte profspotters kiezen veelal voor de twee zogeheten spotterlocaties. Ze liggen pal naast de Kaagbaan en Buitenveldertbaan. 

Kaagbaan en Buitenveldertbaan
De Kaagbaan en de Buitenveldertbaan zijn twee van de in totaal vijf start -en landingsbanen van Schiphol. De banen zijn genoemd naar de Kaagerplas en Buitenveldert. De Kaagerplas is een meer en ligt tussen Schiphol en Leiden, Buitenveldert is een wijk van Amsterdam(-Zuid). De Kaagerplas en Buitenveldert liggen in het verlengde van de twee start- en landingsbanen. 

Van de twee oude banen wordt de Kaagbaan het meeste gebruikt. Langs deze baan heeft u dus de meeste kans om vliegtuigen te zien starten of landen. De Kaagbaan wordt (afhankelijk van windrichting en windsterkte – vliegtuigen starten en landen tegen de wind in) gebruikt voor starts naar het zuidwesten of landingen vanuit het noordoosten. De Buitenveldertbaan wordt gebruikt voor starts in oostelijke richting en landingen vanuit westelijke richting. Dus als er een zuidwestelijke wind waait zal de Kaagbaan waarschijnlijk gebruikt worden door startende vliegtuigen.

Polderbaan
Dankzij de uitbreiding van Schiphol met een nieuwe start- en landingsbaan, ontstond het zogeheten Bulderbos.  Inmiddels is de nieuwe baan volop in gebruik en is er van het oorspronkelijke bos vrijwel niets meer over. Alleen een bord en een klein stukje Bulderbos herinnert nog aan verzet tegen de Polderbaan. Dit laatste stukje van het bos is nog steeds populair, maar nu bij dagjesmensen en vliegtuigspotters.

Hoe komt u bij de spottersplaatsen?

 • Kaagbaan: De spottersplaats Kaagbaan is 26 januari 2008 verhuisd naar een andere plek. Schiphol heeft de spottersplek langs de Kaagbaan gesloten en een nieuwe geopend langs de Polderbaan. De spottersplek langs de Kaagbaan moest dicht vanwege de uitbreiding van een bedrijventerrein. In het weekend kwamen er altijd honderden spotters. Die hebben met een handtekeningactie geprobeerd de verplaatsing van hun plek te voorkomen. Met de nieuwe locatie zijn ze niet blij omdat hij ver van de hoofdgebouwen ligt. Schiphol heeft er fietsenrekken en bankjes neergezet. Ook zijn er een snackwagen en een toiletgebouw.
   
 • Buitenveldertbaan: Aan de rand van Schiphol ligt de Spottersheuvel. Deze plek biedt een imposant uitzicht over onze nationale luchthaven, vooral wanneer de naastgelegen start- landingsbaan wordt gebruikt en de grote vliegtuigen iedere 2 minuten op korte afstand voorbij komen razen. De Spottersheuvel is het makkelijkste met de auto te bereiken. Rij vanaf de ring van Amsterdam de A4 op. Bij het knooppunt Badhoevedorp sla je af naar de A9 richting Utrecht. Bij de eerste afslag kun je er weer vanaf en rij je de N231/Schipholdijk op. Na ongeveer 500 meter ben je op Schiphol-Oost. Op de Spottersheuvel is een ruim parkeerterrein. Parkeren is gratis. Ook is er een fastfood restaurant. Het grote ‘M’ logo van het restaurant is tevens een handig oriëntatiepunt voor het vinden van de Spottersheuvel.
   
 • Polderbaan/Bulderbos: Vanaf de doorgaande weg tussen Hoofddorp en Rottepolderplein, (N305, 3 Merenweg) bij de afslag Vijfhuizen niet richting Vijfhuizen dorp, maar het polderweggetje de andere kant op inslaan. Dit is de Vijfhuizerweg. Ga bij de eerste kruising links. Dit is de IJweg. Het Bulderbos ligt bij de keerlus aan het eind van de weg. Fietsers kunnen vanuit Boesingheliede het fietspad langs de polderbaan nemen of vanuit Hoofddorp de IJweg af fietsen.
   
 • Polderbaan/Westzijde: Ook aan de ander kant kunt u via de IJ-weg bij de Polderbaan komen. Neem afslag 7-Badhoevedorp naar s106 richting Badhoevedorp/Lijnden/Amsterdam-Osdorp. Na 200 meter neemt u op de rotonde de 1ste afslag op Amsterdamse Baan/s106 richting Amsterdam/Utrecht/Badhoevedorp/Lijnden. Ga rechtdoor over één rotonde na 500meter. 3 km verder slaat u  rechtsaf bij N232/Schipholweg. Sla linksaf bij IJweg.
   
 • Polderbaan/Schipholweg: Een ander spottersplaats ligt direct onder de aanvliegende, of vertrekkende vliegtuigen ten noorden van de Polderbaan. Vanaf de A9 neemt u afslag 7-Badhoevedorp naar s106 richting Badhoevedorp/Lijnden/Amsterdam-Osdorp. Na 200 meter neem op de rotonde de 1ste afslag op Amsterdamse Baan/s106 richting Amsterdam/Utrecht/Badhoevedorp/Lijnden. Daarna gaat u rechtdoor over één rotonde, 500 meter. Sla rechtsaf bij N232/Schipholweg . Na 4,5 kilometer ziet u links een inrit die is afgesloten. Ruimte voor ca 4 auto’s.

Maastricht – Aachen Airport:
Maastricht – Aachen Airport ligt langs de autoweg A2 (richting Maastricht). Het vliegveld heeft 2 banen: Runway 22 – 04 (Runway 22 is de meest gebruikte landingsbaan) en Runway 25 – 07.

De beste spotterplaatsen zijn:

 • Australiëlaan:
  Het beste kun je aan het begin van de Australiëlaan spotten. Voorheen was het mogelijk om vanaf deze weg een vrij zicht te hebben over alle activiteiten op de Cargo-Apron, maar door bebouwing is dit helaas sinds kort beperkt. Pas op! Er is langs beide kanten van deze weg een stopverbod.
   
 • Terras:
  Dit is een goede spotterplaats, maar ’s Zomers kan het hier druk zijn!
   
 • Calamiteitenpoort 13:
  Deze spotterplaats heeft mijn persoonlijk voorkeur. Omdat op deze plek de hekken niet zo hoog zijn, kun je vanaf hier heel goed foto’s maken.
   
 • Toegangspoort tot het vliegveld:
  Deze plaats ligt precies tegenover Calamiteitenpoort 13. Deze plek heeft als nadeel dat er een vrij hoog hek staat, waardoor goede foto’s maken alleen mogelijk is met een (kleine) ladder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *