Dordrecht is bijna duizend jaar geleden ontstaan aan het veenriviertje de Thuredrith en kreeg als eerste stad in Holland in 1220 stadsrechten.
De historische binnenstad ligt verscholen tussen machtige rivieren. Het mooiste begin van een ontdekkingstocht is het Groothoofd, waar de Oude Maas, Noord en Merwede samenvloeien.
De stad heeft in Holland lang een belangrijke rol gespeeld op het gebied van handel, politiek en religie. In de ruim 1000 monumenten die Dordrecht telt, is het rijke verleden goed terug te vinden, vooral in het historisch havengebied.
Antoniuskerk
Naast de St. Bonifatiuskerk was de Antoniuskerk de tweede rooms-katholieke parochie in Dordrecht, noodzakelijk om het toegenomen aantal gelovigen de zondagsmis te laten bijwonen.
De neogotische kerk vernoemd naar de heilige Antonius van Padua is in de jaren 1920-1921 gebouwd op de plaats waar voorheen het gebouw Musis Sacrum stond, naar een ontwerp uit 1916 van de Haagse architect Nicolaas Molenaar. De door de Eerste Wereldoorlog enorm gestegen prijzen voor grondstoffen leidden ertoe dat de toren een stuk lager en de kerk flink korter werd dan oorspronkelijk gepland.
Het grondplan van de kerk is sinds de bouw ongewijzigd. Midden op de viering staat de angelustoren. Aan beide zijden van het priesterkoor (achterin de kerk) bevinden zich twee straalkapellen. Interieur: In de muren in gele baksteen uitgevoerde randen, ook decoraties met rode, gele en crèmekleurige bakstenen op de pilaren. Links tegen de muur, achter de doopvont, zijn in brons uitgevoerde symbolische voorstellingen te zien die de oorspronkelijke preekstoel sierden. Het altaar in art nouveau-stijl (ontwerp: August van Os) is een van de weinige originele interieuronderdelen die de kaalslag van de jaren zestig van de overige eeuw overleefd hebben. De geheel nieuwe inrichting kwam tot stand als gevolg van een grote vernieuwing in de liturgie, vastgelegd op het tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965). Belangrijk onderdeel zijn ook de gebrandschilderde glas-in-loodramen vol symboliek van de hand van glazenier Fritz Geuer. Ze zijn in 1922 geplaatst.
Museum Huis van Gijn
Het voormalig patriciërshuis uit 1729, is één van de weinige voor het publiek opengestelde patriciërshuizen in Nederland. Het museum is genoemd naar de laatste bewoner mr. Simon van Gijn (1836-1922). Hij vermaakte zijn huis met inboedel en omvangrijke kunstverzameling aan de gemeente Dordrecht met de bedoeling een museum te stichten. Vanaf september 2001 is het gehele woonhuis van Simon van Gijn (na langdurige restauratie) voor het publiek toegankelijk. Het huis heeft nog de oorspronkelijke indeling met authentieke interieurs uit de 18e en 19e eeuw. Als bezoeker loopt u onder meer door de slaapkamer met velouté-behangsel, de badkamer uit 1882, een keuken uit 1729, de oudste nog bestaande tapijtenzaal van ons land met wandtapijten met mythologische voorstellingen, bibliotheek en studeerkamer in neorenaissancestijl en de enige in Nederland bewaard gebleven goudleerkamer met goudleerbehang, schouw en plafondschilderingen van Augustinus Terwesten (1649-1711) in het naastgelegen pand. Belangrijk zijn ook de historische prentenverzameling (De Atlas van Gijn, bestaande uit de delen Dordracum Illustratum en Historia Batava Illustrata), de verzameling glas, zilver, meubels, scheepsmodellen en speelgoed. De ingang van het museum is in Nieuwe Haven 30, het buurpand van het huis van Van Gijn waarin alle publieksfuncties zijn ondergebracht, zoals ontvangstbalie, garderobe en museumcafé. Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag 13:00 – 18:00 uur
Eerste kerstdag is het museum gesloten, 31 december geopend tot 16:00 uur en 1 januari gesloten. Website www.huisvangijn.nl
Toegangsprijzen voor het museum:
Kinderen t/m 12 jaar gratis
MK, ICOM, Vereniging Rembrandt – gratis
Volwassenen – 7,00
Groep vanaf 15 personen, p.p. 6,00
13 t/m 18 jaar, CJP, Docentenpas – 3,50
Schoolgroep V.O. vanaf klas 3, p.p. – 1,50
Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Dordrecht en omgeving.
In Dordrecht en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Dordrecht en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.
Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.