Fietstocht: Rijndeltaroute

Thema’s > Fietstocht > Rijndeltaroute

Nederland is sinds 2008 een Landelijke Fietsroute rijker, de Rijndeltaroute: 255 km fietsen langs verschillende takken van de Rijn. De route is onderdeel van de 1300 kilometer lange internationale Rijnroute, die zijn oorsprong vindt in de bergen van Zwitserland en een bijzondere fietservaring biedt.

De Rijnroute loopt via Frankrijk en Duitsland naar de Nederlandse kust en is vanuit twee richtingen bewegwijzerd. Ze laat de fietser letterlijk alle facetten van het Europese Rijnlandschap zien.

Vele vertakkingen
De route in Nederland laat uiteenlopende aspecten zien van de Rijndelta. Want in Nederland is geen sprake van één loop van de Rijn, maar van een rivier met vele vertakkingen. Tussen Millingen aan de Rijn en Hoek van Holland worden globaal de oevers gevolgd van de (Neder)Rijn, Linge, Waal, Merwede en Nieuwe Waterweg – hoofdzakelijk over dijken en kades, via fietspaden en kleine weggetjes.

Gevarieerd landschap
De fietsers krijgen een heel gevarieerd landschap voorgeschoteld. Van uitlopers van de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug tot aan het typisch Nederlandse polderlandschap van de Alblasserwaard (Kinderdijk). En van het lieflijke landschap van de Betuwe rond de Linge tot en met het imponerende havengebied in de Rijnmond.

Water en natuurgebieden
Onderweg kunnen de fietsers genieten van de activiteiten op het water, maar ook van de natuurgebieden erlangs zoals de Gelderse Poort en de Nationaal Park de Biesbosch.

Bezienswaardigheden
En dan zijn er nog de talloze bezienswaardigheden die kunnen worden aangedaan, zoals Kasteel Doorwerth en Slot Loevestein en bijzondere waterkeringen zoals de Stuw van Driel. De route loopt daarbij door Arnhem, vestingstadjes als Woudrichem en Gorinchem, Dordrecht en wereldhavenstad Rotterdam.

Bewegwijzering
De bewegwijzering is over het gehele traject herkenbaar aan de groene strook onderaan de bordjes met daarop de naam Rijndeltaroute en het routelogo.

De Rijndeltaroute is opgebouwd uit delen van verschillende bewegwijzerde LF-routes; van Millingen tot aan Wijk bij Duurstede volgt hij de LF3 en LF4, van Doorn tot Gorinchem de nieuwe LF17 en van Gorinchem tot Hoek van Holland de LF12, LF11 en LF1.

Onderdeel Rivierenlandronde
De Rijndeltaroute is uitgebreid met twee lussen waardoor een grote ronde gefietst kan worden.  De westelijke lus (270 km) omvat een stuk Noordzeekust en Groene Hart, inclusief Oude Rijn.

Tussen Utrecht en Gorinchem – het knooppunt van de twee lussen – staat de Hollandse Waterlinie centraal. De oostelijke lus (290 km) volgt na de Rijndeltaroute grotendeels de Maas en loopt tussen Gorinchem , Nijmegen en Millingen. Gebruik wordt gemaakt van de LF12 Maas- en Vestingroute.

Nieuwe gids
De Rijndeltaroute is opgenomen in een nieuwe LF-uitgave, de Rivierenlandroute. Deze brengt de Rijndeltaroute in kaart, maar geeft ook de twee lusverbindingen aan. Hierdoor is de route in te korten en uit te breiden.

De uitgave bestaat uit een mapje met een los informatieboekje met achtergrondinformatie en overnachtingsadressen en drie watervaste, onscheurbare kaarten. Deze is voor € 17,50 verkrijgbaar via de ANWB, VVV en boekhandel.


Highlights langs de route

– Kasteel Doorwerth:
 In dit kasteel zijn drie musea gevestigd; de Veluwezoom, Natuur- en Wildbeheer en het Kasteelmuseum. De burcht, waarvan de oudste delen dateren van 1280, is een van de fraaiste van Gelderland.

– Stuw bij Driel:
De stuw in de Nederrijn wordt ook wel de zoetwaterkraan van Nederland genoemd. Het immense waterwerk met markante bogen is 50 jaar geleden gebouwd en zorgt dat de Nederlandse rivieren goed bevaarbaar blijven voor de binnenvaart.

– Stadje Buren:
Dit oranjestadje heeft nauwe banden met de Koninklijke familie en is zeer de moeite waard om te bezichtigen. Het Koninklijk Weeshuis, museum van de Koninklijke Marechaussee en het museum van Buren en Oranje zijn omringd door de vestingwerken.

– De Linge:
Slingerend door de Betuwe is dit zijriviertje op zijn mooist tijdens de bloesemtijd. Van oudsher groeien fruitbomen op de kleigrond van de uiterwaarden langs de Linge.

– Nationaal Park de Biesbosch:
Een zeer waterrijke regio waar afgestapt kan worden voor een rondvaart door de stiltegebieden van het natuurgebied.

– Dordrecht:
Als prachtig oud stadje, met mooie geveltjes, ligt Dordrecht op een kruispunt van diverse grote waterwegen.

– Alblasserwaard:
Een typisch Nederlands polderlandschap met de molens van werelderfgoed Kinderdijk als opvallende trekker.

– Molens Kinderdijk: Een molengang van acht windwatermolens op rij siert de polder. Deze lint molens staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een van de molens is in de zomertijd opengesteld voor het publiek.

– Wereldhavenstad Rotterdam:
Een grote overgang na veel natuur, maar absoluut de moeite waard. Met de skyline van Rotterdam in het voorruitzicht fiets je over de Maasboulevard en passeer je de beroemde Willemsbrug en Erasmusbrug tot aan het levendige centrum van Rotterdam.

Bron: Persbericht Tourpress Holland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *