Bergeijk 

Plaatsen > Bergeijk

De gemeente Bergeijk ligt in de provincie Noord-Brabant. Er wonen 18.064 inwoners en de gemeente heeft een oppervlakte van 103,22 km².

De gemeente omvat de volgende woonkerenen:

  • Bergeijk,
  • Luyksgestel,
  • Riethoven,
  • Weebosch,
  • Westerhoven

In Bergeijk en Luyksgestel zijn nog altijd prehistorische grafheuvels aanwezig die wijzen op een vroege, prehistorische, bewoning van dit gebied.

Bergeijk werd in 1137 voor het eerst genoemd in een goederenlijst van de abdij van Sint Jacob te Luik. Het dorp werd toen aangeduid als ‘Echa’, en in de 13e eeuw als “Eik of Eikelberge”.

Bergeijk kwam in de loop van de 13de eeuw steeds meer onder de invloed van de hertogen van Brabant. De macht van de lokale grootgrondbezitters, zoals de familie Van Eijk en de kerken van Luik en Thorn, nam af ten gunste van de hertog. In 1331 gaf hertog Jan III van Brabant een gedeelte van de heide in gebruik aan de inwoners van Bergeijk en Westerhoven. Daar kon de bevolking onder meer veeweiden en turf steken. Keizer Karel V bevestigde dit recht in 1544. Tot aan het einde van de 18de eeuw werd de heide door de dorpsbewoners gebruikt.

Het dorp behoorde tot het prins-bisdom Luik. Pas in 1818 werd Luyksgestel een deel van de provincie Noord-Brabant na een ruil met het dorp Lommel.

In 1810 werd de schepenbank van Bergeijk, Westerhoven en Riethoven opgeheven en ontstonden er drie zelfstandige gemeenten, waarvan elk zijn eigen ontwikkeling doormaakte.
Pas aan het einde van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw kwamen er enkele industrieën, zoals sigaren-, zuivel- en steenfabrieken.

Het landelijk karakter bleef overheersen tot de dorpen na 1960 snel in inwonersaantal toenamen. Op 1 januari 1997 werden Westerhoven, Riethoven, Luyksgestel en Bergeijk in het kader van de gemeentelijke herindeling samengevoegd tot de nieuwe gemeente Bergeijk.

Bergeijk grenst aan België, zodat het maken van fietstochten letterlijk onbegrensde mogelijkheden biedt. In het centrum van deze kern vindt u een aantal ontwerpen van de beroemde architect Rietveld. Ook staat er een bijzonder Automuseum.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Bergeijk en omgeving.
In Bergeijk en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Bergeijk en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *