Edam

Plaatsen > Edam

De naam Edam kan waarschijnlijk terug worden gevoerd op dam aan de Ije, de rivier die door Edam stroomde.

De meest voor de hand liggende associatie met de naam ‘Edam’ is ongetwijfeld het woord ‘kaas’. En niet geheel ten onrechte, als men bedenkt dat de overbekende ronde Edammer kazen reeds eeuwen geleden vanuit deze stad op reis gingen naar alle uithoeken van de aarde.

De weer in ere herstelde kaasmarkt,die tijdens het hoogseizoen wekelijks plaatsvindt, en een enkel kaaspakhuis houden de herinnering aan dit geur- en kleurrijke verleden levendig. Maar Edam is veel meer dan kaas!

Edam is een stad met een rijke historie. Het stadje ontstond uit een nederzetting van boeren en vissers aan het riviertje de Ye. in de 12e eeuw. De bloei kwam na het verkrijgen van stadsrechten in 1357 en het aanleggen van een haven.

De verlening van de stadsrechten aan Edam was de basis voor de economische bloei in de 15e en 16e eeuw. Ook de scheepsbouw heeft in belangrijke mate daartoe bijgedragen. Op zeker moment telde Edam zelfs zo’n 33 werven, waarop ook schepen van klinkende naam het levenslicht aanschouwden. Vandaag is er in het centrum van de stad nog één werf over. 

Ook de haven aan het IJsselmeer droeg bij aan de economische ontwikkeling van Edam.

Naast de scheepsbouw heeft de handel een stempel gedrukt op de voorspoedige ontwikkeling van Edam. Met Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen behoorde de stad eens tot de belangrijkste handelssteden van Holland!

Edam heeft een zeer authentieke, Hollandse stadskern die een overtuigend bewijs vormt van Edams rijke verleden. Wie door de oude straatjes en langs de verstilde grachtjes wandelt, waant zich moeiteloos in een Hollandse stad van enkele eeuwen geleden. Een keur van uitstekend bewaard gebleven gevels, pleinen, bruggen en monumentale gebouwen houdt de aandacht van de bezoeker voortdurend gevangen.

Een wandeling voert u via de theekoepels aan de Schepenmakersdijk, de scheef gezakte Speeltoren met zijn vrolijke carillon (1561), het historisch museum met zijn zwevende kelder, de Dam en het oude Raadhuis (waarin de VVV gevestigd is) naar de Grote Kerk. Een van de grootste kerken in Nederland, die een buitengewoon rijke kleurenpracht aan gebrandschilderde ramen uit de 17e eeuw herbergt. Meer van de rijke historie en alle bezienswaardige plekjes in Edam zijn samengebracht in een historische wandeling die u kunt verkrijgen bij de VVV, zodat u niets hoeft te missen.

Maar Edam is nòg meer! Knusse winkelstraatjes, gezellige terrasjes en een actieve bevolking die tal van (muzikale) evenementen organiseert, maken Edam tot een plaats waar het goed toeven is.
Het Strandbad bij de haven aan de oevers van het IJsselmeer trekt talloze watersportliefhebbers. Fiets of wandel heerlijk langs de IJsselmeerdijk en door de omliggende polders en ontdek de rust en de schoonheid van dit bijzondere stadje.

De kaasmarkt
Beroemd werd het plaatsje om het bolronde kaasje, de ‘Edammer’ die van hier naar alle windstreken werd geëxporteerd.
De kaasmarkt – Edam heeft het eeuwigdurend recht van kaasmarkt – was tot 1922 als handelsplaats in gebruik. De kazen werden per boot naar de markt gebracht. Prachtig om te zien de bijzondere gevelsteen aan het voormalige weeshuis. Nog steeds is Edam voor de toeristen een handelscentrum van kaas met op woensdagochtend in juli en augustus een kaasmarkt rondom de Waag.

De Speeltoren
De Speeltoren met zijn bijzondere carillon, werd in 1310 gebouwd. Het gebouw valt op door zijn onevenwichtige bouw – een grote toren en een relatief klein ‘bijgebouw’.
Het carillon dat dateert uit 1561.

Proveniershof
Tegenover de Grote Kerk van Edam staan de kleine huisjes van de Proveniershof , gesticht in 1555, een voorloper van een verzorgingshuis: voor een inkoopsom van 60 gulden kregen oude van dagen kost en inwoning tot aan hun dood. Enige voorwaarde: na hun dood vielen eventuele bezittingen aan de stichting.

de Grote Kerk
Met de bouw van de Grote Kerk werd in de 14e eeuw begonnen, op een plek die toen aan de buitenkant van de stad lag. En dit was ook de hoogste plek in de stad: bij de laatste grote overstroming in 1916 werden de koeien in de kerk op het droge gebracht.

In de kerk zijn nog oude grafstenen te zien: of de wapens van de rijke families of de ‘huismerken’ van de burger. Tijdens de napoleontische tijd was het tonen van familiewapens verboden. De burgers vonden hiervoor een praktische oplossing: de stenen werden omgedraaid en konden zo na de bezetting weer te voorschijn worden gehaald.

De voormalige bibliotheek in de kerk is een klein lokaal op een tussenverdieping van de kerk. De bezoeker van de bibliotheek moest eerst zijn handen wassen – vandaar een fonteintje in het lokaal – en mocht dan de boeken inzien. Om te voorkomen dat de boeken ontvreemd werden, werden zij letterlijk aan een ketting gelegd, de tafels zijn voorzien van een stang waaraan de ketting vastgemaakt kon worden.

Doopsgezinde Vermaning
In de tuin van de Doopsgezinde Vermaning te Edam staat een bronzen beeld van Jan Nieuwenhuyzen, de geestelijke vader van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Edam en omgeving.
In Edam en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Edam en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Bron: VV folder Edam.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *