Grou

Plaatsen > Grou

Grou is een watersportdorp in de provincie Friesland. Het centrum van Grou heeft fraaie winkeltjes en  horecagelegenheden die nodigen voor jong en oud. Uitgaan in Grou heeft een sportief karakter. In de zomer zitten de terrassen aan de waterkant en rond de markt vol met watersporters.

Sint Piterkerk
Het orgel van de Sint Piterkerk in Grou komt uit 1853 en is gebouwd door de orgelbouwer L. Van Dam. Het orgel is in 1972 voor het laatst gerestaureerd.

Monumentaal pand
Het monumentale pandje aan de Huzebosk 2a werd in de 17e eeuw gebouwd als poort met bovenwoning. Het werd laatstelijk door Rixt Sierksma bewoont, die er tot december 2005 tevens haar curiosawinkeltje Tuskenyn runde. Daarvoor zat sieradenwinkel It Kammenet van Ankie Suurmeijer-Rolf er.

Haensmole
De Haensmole is een spinnenkop molen uit de 18e eeuw. Op een kaart uit 1718 wordt hij als molen behorende bij State Groot Jetsma vermeld. De gerestaureerde molen is een vierkante spinnenkop. Deze poldermolens worden ook wel boerenmolens genoemd, omdat ze gedraaid werden door de boeren die voor zichzelf en hun vee voor droge voeten moesten zorgen. De poldermolen stond sinds mensenheugenis op de hoek van het Prinses Margrietkanaal en het Pikmeer en staat afgebeeld op honderden schilderijen en foto’s, waarbij het silhouet van Grou als (fraai) decor diende. Nadat de molen op 9 januari 2004 door de uit de koers geraakte tanker Renasa was overvaren en zwaar was beschadigd, besloot de Provincie de Haensmole een andere plek te geven. Bij de restauratie van 2007 heeft het een nieuw bovenhuis en een houten as gekregen. Sinds oktober 2007 staat de molen op haar nieuwe plek aan het Prinses Margrietkanaal, op de noord-west-kant van De Burd, bij de inham van het Biggemeer. Hier bemaalt de molen een zomerpolder van 70 hectare.

Sportvissers
Voor Sportvissers zijn er visplekken op de strekdam in het Waterfront. De drie visplekken zijn tot stand gekomen in nauw overleg met de hengelsportvereniging Idaarderadeel.

wijk Oosterveld
De wijk Oosterveld valt onder de Monumentenwet van 1988 en daarom een wijk met beschermd gezicht. De wijk Oosterveld is genoemd naar de gelijknamige (niet meer bestaande) woningbouwvereniging, die vooral in de Paviljoenstraat en 1e Oosterveldstraat bezit had.

Mineralogisch museum
In het Mineralogisch museum kunt u prachtige mineralen en edelstenen bezichtigen. U vindt hier veel kwartsen in tientallen betoverende kleuren. Een belevenis voor het gehele gezin.
Openingstijden: april en mei: woensdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Vanaf juni t/m augustus dinsdag t/m zondag van
11.00 -17.00 uur en in september en oktober van woensdag t/m zondag. Mineralogisch Museum Leechlân 22, Grou Tel. 0566-623636.

Het feest van Sint Piter
Het Sint Piterfeest in Grou dat veel op het Sinterklaasfeest lijkt wordt gevierd op 21 februari. Het Friese plaatsje Grou in Friesland is de enige plaats in Nederland waar geen Sinterklaasfeest wordt gevierd. Hier viert men op 21 februari Sint Piter. Op de zaterdag voor 21 februari komt Sint Piter, net als Sinterklaas, met de boot aan en wordt hij geholpen door een zwarte knecht. Hij rijdt echter op een zwart paard en draagt een witte mantel.

De fiets pontjesroute: Ontdek de Friese Meren
Voor wie het prachtige landschap van Midden Fryslân op de fiets wil ontdekken en beleven, biedt de fietsroute De 8 van Grou volop mogelijkheden. Het ene moment fietst u door het afwisselende waterrijke landschap van het Nationaal Park De Alde Feanen, het andere moment passeert u een dorp om vervolgens al fietsend door de weidse weilanden opnieuw te genieten van de natuur. De naam van de route verwijst naar de twee lussen die de fietsroute maakt door het Friese Merengebied: samen vormen ze een 8.
Het bijzondere aan De 8 van Grou is dat u onderweg regelmatig een vaarwater tegenkomt waar veelal vrijwilligers met hun pont gereed staan om u naar de overkant te varen.De 8 van Grou telt  10 pontjes en wordt dan ook wel de “pontjes-route”genoemd. Twee van deze ponten varen op zonne-energie en één pont is een zelfbedieningspont. Varen met de pont geeft een extra dimensie aan uw fietstocht. Een belevenis die u niet mag missen! De route kunt u krijgen op Friesland Camping It Wiid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *