Kantens

Plaatsen > Kantens

Het dorp Kantens ligt in de gemeente Eemsmond in de provincie Groningen. Kantens ligt tussen Middelstum (gemeente Loppersum) en Usquert aan het Boterdiep. Kantens heeft ongeveer 700 inwoners.

Kantens is een wierdedorp op een kwelderwal. Lange tijd was alleen de oostelijke kant van de wierde bebouwd met ruime woningen op grote, groene kavels. De voorgevels van de woningen zijn direct aan de straat gesitueerd. Daardoor heeft het een enigszins gesloten karakter. Rond de kerk op de wierde bevinden zich twee ringwegen. Haaks hierop staan radiaal lopende wegen. Kantens was oorspronkelijk een radiair wierdedorp.
Veel later is de bebouwing sterk uitgebreid. De westelijke helft van de wierde werd bebouwd. Langs de uitvalswegen en het Boterdiep ontwikkelde zich lintbebouwing. Bij deze uitbreidingen werden zowel arbeiders- als burgerwoningen gebouwd.

Kantens ligt in een prachtig deel van het oude marenlandschap. In het centrum van Kantens staat een kerk uit de twaalfde eeuw. Opmerkelijk is de grote steunbeer die tegen de toren is gemetseld. Deze is in de zestiende eeuw geplaatst om verdere verzakking van de toren tegen te gaan.

Kantens heeft ook een molen, De Grote Geert. Deze staat aan het Boterdiep. De Grote Geert is een koren- en pelmolen uit begin 1800. 

Kantens is een forensendorp. Het dorp heeft een aantal voorzieningen, zoals een sociaal cultureel centrum (dorpshuis), enkele kleine winkeltjes en horecagelegenheden. In het dorp is ook een openbare basisschool. Eens per week stopt in Kantens de bibliotheek-bus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *