Kolhorn

PLaatsen > Kolhorn

Kolhorn ligt in de gemeente Niedorp in de provincie Noord-Holland.

Van Kolhorn zijn gegevens bekend die terug gaan tot 1288, het is derhalve een oud dorp. De eerste melding van bewoning dateert van 1514.Tot 1844 lag het voormalige vissersdorp “Colhorn”aan de Zuiderzee

Het huidige Kolhorn ligt in de gemeente Niedorp. Kolhorn was in de 19e eeuw een havenplaats aan de Zuiderzee waar vooral turf werd aangevoerd. De oude turfschuur is gerestaureerd. Nu is het dorp bekend als watersportplaats en door de drie zomerse nachtmarkten. 

In Kolhorn staat de Laurenskerk uit 1792. Op de plaats van de Laurenskerk was daarvoor ook al bebouwing aanwezig.

In 2007 is in Kolhorn een monument onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van een Engelse Lancaster die in januari 1944 in het dorp neerstortte. Dit momnument werd opgericht op verzoek van de Aircraft Recovery Group (ARG). Die Nederlandse organisatie doet al tientallen jaren onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eerder werden onder andere in Callantsoog en Warmenhuizen vliegtuigen geborgen. De ARG doet veel onderzoek om gebeurtenissen met vliegtuigen in de oorlog te reconstrueren. Zo is de ARG er achter gekomen dat het vliegtuig dat in Kolhorn neerstortte behoorde tot het 156e squadron van de Engelse luchtmacht. Het toestel werd op weg naar huis neergeschoten door een Duitse nachtjager. Het wrak in Kolhorn ligt bij de Benedenkolk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *