Nietap

Plaatsen > Nietap

Het dorp Nietap ligt in de gemeente Noordenveld in de provincie Drenthe. Terheijl en Nietap hebben samen één postcode en huisvesten samen per 1 januari 2008: 1086 inwoners.

Nietap is het Drentse gedeelte van het dorp Leek. Nietap heeft haar bestaan en naam te danken aan een alcoholverbod van de de jonkers van Nienoord in het Groningse Leek. Omdat hun macht niet verder reikte dan “de Leke”, de grens met Drenthe, kon aan de andere kan t van de grens enkele drinkgelegenheden gevestigd worden. De naam van het dorp is afgeleid van de ‘Nije Tap’, de naam van de eerste drinkgelegenheid die in 1642 aan de andere kant van de grens gevestigd werd. 

In Nietap zijn diverse voorzieningen aanwezig zoals een cafetaria en een winkelcentrum.

Tussen Roden en Nietap ligt een mooi heidegebied.

De Pinksterkermis in Nietap is heel belangrijk voor het buurtschap. Het pachtgeld dat de kermisexploitanten betalen, mag namelijk door de inwoners zelf besteed worden. Hoe dit gebruik ontstaan is, is niet bekend. Het pachtgeld, dat zo’n tweeduizend euro oplevert, wordt door het bestuur van de buurtvereniging als bijdrage voor onder andere fietstochten, de ouderenreis, een zeskamp en de nieuwjaarsvisite gebruikt.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *