Nuis

Plaatsen > Nuis

Nuis  ligt in de gemeente Marum in de provincie Groningen. Het dorp Nuis ligt ten oosten van Marum en ten westen van Leek. Het dorp  heeft ongeveer 750 inwoners. Het dorpje Nuis is langgerekt van vorm. 

Nuis betekent nieuwe huizen (in den Nuis). Van 1913 tot 1985 liep door Nuis de tramlijn Groningen-Drachten. Tot 1948 personen en goederenvervoer. Na 1948 werd de spoorbaan alleen gebruikt voor goederen.

Nuis is onder meer bekend van de Coendersborg. Deze borg is in 1813 gebouwd en ligt net als het steenhuis in Niebert aan het oudste voetpad van Nederland. De borg is van de stichting Groninger Landschap.

In de schuur achter de borg is een landbouwmuseum ’t Rieuw ingericht. Het museum is van de vereniging ‘Even Omkieken’.De aanwezige gereedschappen, gebruiksvoorwerpen en andere documentatie geeft een beeld weer van de ontwikkeling van het agrarisch bedrijf in de regio voor de opkomst van de mechanisatie. Achter de Coendersborg is in 1988 een muziekkoepel gebouwd. Daarvoor heeft veertig jaar een muziekkoepel in het dorp zelf gestaan.

De hervormde kerk in Nuis is in de eerste helft van de dertiende eeuw gebouwd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *