Vinkeveen

Plaatsen > Vinkeveen

Vinkeveen is de recreatieve kern van gemeente De Ronde Venen, waar ook de plaatsen Mijdrecht, en Wilnis en de kleinere kernen Amstelhoek, De Hoef en Waverveen onder vallen.  De veengebieden liggen hier precies in een cirkel, vandaar de naam van de gemeente “De ronde Venen”. 

Er is in de omgeving agrarische activiteit in de vorm van witlofteelt, bij de voormalige gemeente Mijdrecht kaasindustrie door de boeren. (Mijdrecht is gelegen aan de zgn. Kromme Mijdrecht).

In de zomer verdubbelt het inwoneraantal van Vinkeveen soms, door de duizenden rustzoekers die ieder jaar weer neer strijken op en aan de plassen. Door de veenafgravingen in dit gebied ontstonden deze Vinkeveense Plassen. Hoe dat precies in z’n werk ging, laat het sfeervolle Veenmuseum ‘In de Veenen’ in Vinkeveen zien. Er wordt aan de hand van kaarten en foto’s een beeld gegeven van het leven en werken van de verveners, die zo’n belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan van de plassen. Inlichtingen: In de Venen, Herenweg 240, 3645 DW Vinkeveen, tel 0297-262223.

De Vinkeveense plassen zijn populair bij vissers, zeilers, surfers en kanoërs. Een aanrader is het natuurgebied Botshol, dat avonturiers per roeiboot kunnen verkennen.

Diverse ondernemers in Vinkeveen verhuren fietsen, boten, vakantiehuisjes en ligplaatsen. In het dorp zijn een aantal hotels, van eenvoudig tot luxe en talloze restaurantjes, snackbars en cafés. Het vernieuwde winkelcentrum Zuiderwaard biedt zelfs de meest verwende consument alles wat hij wenst. 

Gedurende de zomermaanden vinden geregeld evenementen en festiviteiten plaats zoals de Nacht van Neptunus, de Feestweek en de Triathlon.

Vinkeveense Plassen
Dit is een belangrijk recreatiegebied voor de randstad met een oppervlakte van ca. 10 km². 

Ook het gebied aan de rechterkant van de weg, was in het verleden water, tegenwoordig ingepolderd, en draagt de naam “AmstelLand” Genoemd naar de rivier de Amstel, (Amsterdam).

Door het Amstel Land is een kanaal gegraven, het zgn. Amstel-Drechtkanaal, dit is een vaarverbinding tussen twee provincies, Noord- en Zuid Holland en de plaatsen Amsterdam en Uithoorn.

Aan de Vinkeveense Plassen kunnen kinderen heerlijk spelen op de zandeilanden 1, 4 en 5. Te bereiken vanaf de Baambrugse Zuwe. Hier zijn diverse speeltoestellen en het water loopt geleidelijk af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *