Zuidzande

Plaatsen > Zuidzande

Zuidzande is een dorp in de gemeente Sluis, in de provincie Zeeland. Zuidzande telt 588 inwoners.

Vroeger was Zuidzande een zandbank gelegen in de monding van de Zwinarm. Door inpoldering ontstond een bewoonbaar gebied. In de 16e eeuw is geheel Zuidzande weer overstroomd. Begin 17e eeuw werd het weer herbedijkt.

Zuidzande werd bevrijd op zondag 29 oktober 1944. Het oorlogsmonument is begin november 2004 onthuld. Aanleiding was het boek ‘De middag van de paarse nevel’ van Cornélie van de Reepe in 2001. Zij woonde tijdens de beschieting in Zuidzande. In haar boek beschrijft ze haar confrontatie met het kerkhof aan de Mariastraat. Daar zag zij dat alle zichtbare tekens van de slachtoffers waren verwijderd. Dat was voor haar aanleiding zich in te zetten voor het monument. Het oorlogsmonument in Zuidzande is een gehavende keukenstoel van brons, geplaatst op een voetstuk van rode baksteen. Op de voorzijde van het voetstuk is een plaquette van messing aangebracht. Op de plaquette staat ’ter nagedachtenis aan hen, die in de voormalige gemeente Zuidzande het leven lieten tijdens de periode van de beschieting 6 tot en met 29 oktober 1944′.

Qua infrastructuur beschikt het dorp Zuidzande over winkels, busvoorzieningen, een school en een multifunctioneel gebouw, “De Zevendraaier” genaamd. Ook is er een postkantoor en een hotel .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *