Streekrecepten

Laatste update 07/10/2025 door Redactie

Bitterballen, een typisch Nederlands gerecht. Foto door aberdoedas II op Unsplash

Nederland smaakt naar meer. Van kruidige rookworst tot zoete vlaai, van mosselen tot suikerbrood: elke regio heeft zijn eigen culinaire tradities. Op Vakantieland Nederland verzamelen we authentieke streekrecepten die je meenemen naar de keukens van het land. Niet alleen om te lezen, maar vooral om te maken, te proeven en te genieten.

Of je nu kookt uit nostalgie, nieuwsgierigheid of liefde voor streekproducten, hier vind je recepten die geworteld zijn in lokale gebruiken en seizoenen. Elk gerecht vertelt een verhaal, en samen vormen ze een smakelijke reis door Nederland.

Wat maakt onze streekrecepten bijzonder?

Onze recepten zijn meer dan een lijstje ingrediënten. Ze zijn:

  • Gebaseerd op traditie: met herkomst uit dorpen, steden en streken.
  • Toegankelijk: geschikt voor thuiskoks, met duidelijke bereidingswijze.
  • Gevarieerd: van stevige stamppotten tot verfijnde gebakjes.
  • Actueel: regelmatig aangevuld met nieuwe recepten en seizoensgerechten.

Je vindt klassiekers zoals hutspot, boerenkoolstamppot, Zeeuwse mosselen, Limburgse vlaai, Fryske sûkerbôle, Groninger eierbal, Twentse krentenwegge en Gelderse rookworst. Elk recept is afgestemd op vier personen, tenzij anders vermeld.

Sommige kleinere recepten zijn opgenomen bij grotere gerechten of gekoppeld aan plaatsbeschrijvingen. Via de zoekfunctie op onze site kun je ze eenvoudig vinden.

Koken met karakter

Onze streekrecepten zijn bedoeld als leidraad. Hoe het uiteindelijk smaakt, hangt af van jouw bereidingswijze, ingrediënten en liefde voor het koken. Gebruik ze als basis, experimenteer met lokale producten en maak er iets eigens van.

We moedigen het gebruik van streekproducten aan. Denk aan boerenkool van eigen bodem, mosselen uit Zeeland, of meel van een lokale molen. Zo proef je niet alleen het gerecht, maar ook de streek.

Onze streekrecepten index

Onze streekrecepten zijn niet meer dan een handleiding, een soort voorschrift of advies voor het bereiden van een gerecht. Hoe het ten slotte zal smaken, ligt geheel aan de manier waarop het gerecht wordt bereid.

De hoeveelheid ingrediënten zijn voor 4 personen, tenzij anders vermeld.

Deel jouw recept met Vakantieland Nederland

Ken jij een gerecht dat past in deze verzameling? Dan nodigen we je uit om het met ons te delen. Misschien is het een familierecept, een vergeten klassieker of een moderne twist op een traditioneel gerecht. Jouw bijdrage kan anderen inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Stuur je recept naar streekrecept@vakantielandnederland.nl. Vermeld de naam van het gerecht, de herkomst, de ingrediënten en de bereidingswijze. Voeg eventueel een foto toe. De redactie beoordeelt alle inzendingen zorgvuldig en neemt contact op bij plaatsing of onduidelijkheden.

Je kunt ook bijdragen aan onze themapagina’s of plaatsbeschrijvingen. Heb je lokale kennis, een streekverhaal, een wandelroute of een culinair weetje? Dan horen we graag van je.

Samen koken we Nederland zichtbaar

Vakantieland Nederland is een platform voor iedereen die het land wil ontdekken en delen. Met jouw hulp bouwen we aan een betrouwbare, inspirerende en toegankelijke verzameling van recepten en verhalen. Dus lees, kook en draag bij.

Eet smakelijk

2 gedachten over “Streekrecepten”

  1. Een paar kritische noten: “kleinere recepten staan soms beschreven bij een ander recept” = zo goed als onvindbaar. Waarom niet gewoon in de index vermeld?
    Bij de R (Recepten, onnodige vermelding want daar gaat het toch over!?) staan mosselen, paling en snoekbaars. Zet die bij hun eigen letters M, P en S!

    Ik kwam op jullie site, op zoek naar ‘SMOORT’, kennelijk ook een kleiner recept want niet in de index.
    Ik herinner me smoort uit de jaren zestig, maar behoorlijk anders.
    Mogelijk een lokale variant uit de omgeving de Meije/Woerden?
    Wat ik mij herinner: het was een friszuur zomergerecht.
    Zwarte bessensap, karnemelk en rozijnen werden samen aan de kook gebracht, maar het werd juist KOUD gegeten.
    Opgediend in een diep bord met een ondersteboven beschuitje, aan tafel de smoort erover zodat het beschuitje niet direct doorweekt was.
    Toen in de zestiger jaren op een gegeven moment de karnemelk alleen nog maar verpakt verkocht werd, bleek deze anders van samenstelling. Hierdoor ging eea schiften!
    Mijn moeder loste dit op door de karnemelk pas later (na afkoeling) toe te voegen.

    Beantwoorden
    • Hoi Herman, Bedankt voorje suggesties aangaande mosselen, paling en snoekbaars recepten; ze zijn nu opgenomen bij hun eigen letters M, P en S!

      En Smoort hebben we opgenomen; maar wij kennen een ander recept dan door jou aangegeven. Kun je jouw recept wat verder uitwerken?

      Beantwoorden

Plaats een reactie