Leiden

Plaatsen > Leiden

Wie Leiden zegt, zegt 3 oktober, haring en wittebrood, maar ook de Academie, de Burcht, het Rapenburg en niet te vergeten de talrijke intieme hofjes.

De huidige binnenstad van Leiden was in de Gouden Eeuw na Amsterdam de grootste stad van Holland. De textielnijverheid trok mensen aan vanuit alle windstreken. Leiden was daarbij tolerant en gastvrij. Daarvan getuigen bijvoorbeeld nog steeds hofjes die werden gesticht door rijk geworden Franse vluchtelingen (Hugenoten) die daarmee hun dankbaarheid wilden uiten.

Als dank voor haar standvastigheid tijdens het beleg in 1575 kreeg Leiden als eerste Hollandse stad een universiteit, die wereldfaam verwierf met geleerden als Boerhaave, Linnaeus en later beroemde natuurkundigen als Kamerlingh Onnes. Het eerbiedwaardige Academiegebouw met de befaamde  Hortus Botanicus houden die reputatie in stand…

Leiden toont haar grootse en woelige verleden nog steeds in talrijke monumentale gebouwen, kerken en huizen, gelegen in de historische kern. Die wordt uiteraard ook verlevendigd met een uitbundig studentenleven. Al wandelend ontdekt u de verschillende aspecten van deze boeiende stad.

Statige herenhuizen, sfeervolle grachten en 35 hofjes, ze vertellen allemaal de rijke geschiedenis van Leiden. Dit is de geboortestad van Rembrandt, de stad waar Clusius de eerste Nederlandse tulp liet bloeien en waar Boerhaave les gaf. Leiden heeft 12 musea. Mummies wachten u op in het Rijksmuseum van Oudheden, schilderijen van Rembrandt en Jan Steen hangen in de Lakenhal, schatten uit andere culturen zijn verzameld in het Rijksmuseum voor Volkenkunde en verrassende ontdekkingen uit de natuurhistorie zijn tentoongesteld in Naturalis.

In het Leidse voormalige Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis aan de Hooglandse Kerkgracht is het Provinciaal Archeologisch Centrum en het Gemeentelijk Archeologisch Centrum gevestigd. Op dit moment (2007) is het de bedoeling dat na een ingrijpende verbouwing hier een Kinderrechtenhuis, met nationale en misschien wel internationale allure, gevestigd wordt in een prachtig gerestaureerd monument.

In de historische binnenstad is het gezellig winkelen. Langs de grachten vindt op woensdag en zaterdag al sinds 9 eeuwen de warenmarkt plaats. En ook de fijnproever kan aan zijn trekken komen, een ruim aanbod aan restaurants biedt voor elk wat wils.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *