Grijpskerk

Plaatsen > Grijpskerke

Grijpskerke ligt in de gemeente Veere in de provincie Zeeland.

Grijpskerke heeft een pittoreske kerkring op een terpachtige verhoging. Het schaduwrijke terras van café-restaurant ‘De Gouwe Geit’ biedt een fraai uitzicht op het dorpsplein en is een ideale rustplek voor fietsers die het ‘eiland’ verkennen. De naam van het café heeft waarschijnlijk een dubbele betekenis. Vroeger hielden veel inwoners van het dorp geiten. Maar in het dialect klinkt de naam ook al snel als ‘de gauwigheid’…

De kerk uit de 14e eeuw, thans N.H., leed flinke schade tijdens de Spaanse overheersing. Na de vergroting in 1770 verloor hij grotendeels zijn oorspronkelijke karakter.
Ten zuidoosten van het dorp ligt half verscholen achter het groen, de Munnikenhof, vroeger een uithof van de Middelburgse Abdij. Later heeft staatsman en dichter Jacob Cats het ook als buitenverblijf gebruikt.

Waarschijnlijk komt de naam Grijpskerke van ‘Ga rijp’ ofwel gouw of landstreek aan de oever van inhammen of kreken. In 1190 was het al een parochie, behorend aan de Abdij van Middelburg. In de 16e eeuw neemt Grijpskerke zelfs ketterijen waar.
Ook was het dorp de geboorteplaats van de rechtsgeleerde Nicolaus Everardi (1462-1532), president van de Hoge Raad te Mechelen en de Zeeuwse martelaar Adriaan Lauwereisz., die in 1530 werd verbrand.
Tegenwoordig is het een vriendelijk plattelandsdorp binnen de gemeente Veere.

Poppendamme, een verzameling boerderijen ten zuiden van het dorp, hoort ook bij Grijpskerke. In één ervan bevindt zich een imkerij, boerenhoftuin en uitspanning. En een tentoonstelling van het ‘Werkend Zeeuws Trekpaard’. Beslist de moeite waard om een kijkje te nemen.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Grijpskerk en omgeving.
In Grijpskerk en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Grijpskerk en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *