Lelystad (Fl)

Plaatsen > Lelystad (Fl)

Lelystad, de hoofdstad (formeel geen stad ) van Flevoland, is gesticht in 1967 . De stad telde per 1 januari 2003 68.528 inwoners. Lelystad is vernoemd naar Dr. Ir. C. Lely oud-minister van Waterstaat. 

Lelystad is met een oppervlakte van 764 70 km² de grootste gemeente van Nederland.

Naast de grootste gemeente is Lelystad ook een stad aan het water. In Lelystad zijn veel havens te vinden voor de pleziervaart en woningen met privé steigers.

Lelystad kent een aantal toeristische attracties. Het bekendst zijn waarschijnlijk Bataviastad, de Batavia en het poldermuseum.

In Batavia Stad outlet shopping vindt u meer dan zestig winkels, waar fabrikanten van internationale topmerken hun voorlaatste collecties en artikelen uit overproducties verkopen. U kunt vele bekende merken van dames- heren- en kinderkleding kopen met kortingen. Naast kleding vindt u in Batavia Stad schoenen, serviesgoed, cadeauartikelen, boeken, cd`s, juwelen en beautyproducten. Batavia Stad is daarmee dé plek om te shoppen voor prijsbewuste merkkopers.

Aan de andere kant van de stad is het vliegveld Lelystad Airport te vinden. Dit vliegveld is een uitwijkvliegveld voor het zakelijk vliegverkeer van Schiphol en met de verhuizing van het Aviodome naar Lelystad heeft Lelystad er een toeristische attractie bij.

De Bataviawerf vormt een cultuurtoeristische attractie van hoog niveau. Nergens ter wereld staat u zo dicht bij de scheepsbouw van de Nederlandse Gouden Eeuw als hier. De Bataviawerf is in de eerste plaats bekend om de reconstructie van het VOC- schip de Batavia uit 1628. Dit wereldberoemde schip is gedurende het hele jaar te bezichtigen. Daarnaast zijn er diverse ambachtelijke werkplaatsen op de Bataviawerf, zoals de zeilmakerij, de tuigerij en de beeldsnijderij waar ambachten uit de VOC-tijd herleven.
Momenteel wordt op de Bataviawerf gewerkt aan de bouw van het oorspronkelijk 17de eeuwse oorlogsschip De Zeven Provinciën. Een ander interessant onderdeel van de Bataviawerf vormt Flevo-aak Carla Lammers, een modern ontwerp van een traditioneel rondspantjacht. Door de samenwerking tussen de Bataviawerf en het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterArcheologie (NISA) is een uniek Scheepshistorisch Centrum ontstaan. Dit centrum bestaat voorlopig uit het gebouw van het NISA en het Beurtvaarderspaviljoen met daarin het beurtschip B71. De Bataviawerf beschikt over een bezoekerscentrum met filmzalen, een restaurant en een winkel. U kunt er zalen huren en zelfs in het huwelijk treden. In de filmzalen worden doorlopend voorstellingen gegeven in verschillende talen. Gedurende evenementen zijn er speciale programma’s. Alleen op 25 december en 1 januari is de Bataviawerf gesloten.
De Bataviawerf is uitstekend bereikbaar per auto, vanaf het NS-station Lelystad en over water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *