Ransdorp

Plaatsen > Ransdorp

Ransdorp ligt in de gemeente Amsterdam in de provincie Noord Holland.

Ransdorp kende een bloeiperiode aan het eind van de middeleeuwen. De handel en scheepvaart waren in deze omgeving, waar landbouw vrijwel onmogelijk was, de belangrijkste middelen van bestaan. In Ransdorp waren veel scheepsbouwers gevestigd.

Ransdorp heeft nog altijd enkele rijksmonumenten die het bezichtigen waard zijn evenals het beschermd dorpsgezicht. De belangrijkste bezienswaardigheid van Ransdorp is de stompe toren van de kerk. De toren is het laatste overblijfsel van het historische rijke Ransdorp uit de middeleeuwen; de rest van het oude dorp is in de loop der tijden tijdens overstromingen, door blikseminslag en belegeringen door Spanjaarden en Geuzen verloren gegaan.

De toren van Ransdorp is 32 meter hoog en werd gebouwd tussen 1502 en 1542 in gotische stijl naar een ontwerp van Jan Poyt, die ook de toren in Loenen aan de Vecht ontwierp. In 1542 was het geld voor de bouw niet voldoende om het bouwwerk af te maken. Sinds die tijd staat de toren er zonder spits bij.

Ransdorp ligt in het uitgestrekt recreatiegebied Waterland. Door het landelijke en historische karakter kun je hier prachtig wandelen, fietsen of skeeleren. Door het vele water kan de omgeving ook uitstekend vanuit een roeiboot of kano verkend worden, of – als er ijs ligt – per schaats.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *