Plaatsen > Sluis
De gemeente Sluis ligt in de provincie Zeeland en heeft een inwoneraantal van 24.592. De totale oppervlakt van de gemeente is 308,41 km² Daarnaast is er een wateroppervlakte van 1,94 km² binnen de gemeente.
De gemeente Sluis kent de volgende woonkernen: Aardenburg, Breskens, Cadzand, Draaiburg, Eede, Groede, Heille, Hoofdplaat, IJzendijke, Nieuwvliet, Oostburg, Retranchement, Schoondijke, Sint Anna ter Muiden, Sint Kruis, Sluis, Terhofstede, Waterlandkerkje, Zuidzande en Zwindorp.
Ooit voeren trekschuiten van Sluis naar Brugge. De tocht duurde zon drie uur. Erg vonden de passagiers dat niet. Het eten aan boord was goed. Wild en gevogelte. En in het zomerseizoen waren de aarbeien en de vruchtentaart populair. Gastronomisch liggen de wortels van deze streek dus diep. Nog steeds komt men graag tafelen in Sluis.
En het kanaal? Dat ligt er nog, alleen de trekschuiten zijn verdwenen. Het vormt nu het fraaie decor voor wandelaars en fietsers. s Winters, als het kanaal dicht ligt met een dikke laag ijs, popelt de ijsclub van Sluis om de enige schaatsklassieker van Zuid- Nederland uit te schrijven: Sluis-Brugge-Sluis. Het Belfort heeft het allemaal meegemaakt.
Het Belfort heeft veel gezien. Niet zo vreemd als u weet dat delen daarvan dateren uit 1375. Het is het enige belfort van Nederland. Een rechthoekig gebouw met een ingebouwde vierkante toren. Op elke hoek staat een pittoresk torentje. De raadzaal – met fraai houtsnijwerk, wandtapijten en schilderijen – staat bekend als één van de mooiste van Nederland. Vanaf de toren heeft u een prachtig uitzicht over het stadje en het Zeeuws-Vlaamse landschap. U zit dan meteen eerste rang als Jantje van Sluis het carillon laat klinken.
Dat Sluis een belangrijke vestingstad is geweest, verhult de stad niet. Gaat u maar eens wandelen over de historische wallen. Dan komt u vanzelf de drie stadspoorten tegen. De Zuid- en Oostpoort zijn volledig gerestaureerd. De Westpoort (Sluizenaren spreken over de Stenen Beer) is gedeeltelijk in zijn oude glorie hersteld.
Een levend monument mogen we de oud-Hollandse windkorenmolen De Brak wel noemen. Bijna driehonderd jaar oud. Regelmatig draaien de wieken en maalt de molenaar graan. Een goeie basis voor een heerlijke, boerenpannenkoek. Deze stenen molen is te bezichtigen.
Op het Walplein in Sluis komt u Johan Hendrik van Dale tegen. Tenminste, zijn borstbeeld. Van Dale leefde van 1828 tot 1872. Hij was, zoals u ongetwijfeld weet, de grondlegger van het Nederlands Woordenboek. Maar wist u ook dat hij een echte Sluizenaar was? Hij oefende in zijn lievelingsstad zelfs twee beroepen uit: hoofdonderwijzer en stadsarchivaris.
Voor jong en oud heeft Sluis er ook nog een super-attractie bijgekregen: Toversluis. Een overdekt speelparadijs van duizend vierkante meter. Klimmen, klauteren, glijden . en discobowlen.
Sluis is een gemoedelijk en sfeervol winkelstadje. De keus is enorm. In Sluis trekken vooral de kleine speciaalzaken de aandacht. Kwaliteitsproducten voeren de boventoon. Zo bieden de boetieks prestigieuze merken aan en wordt het woord VERS bij de lekkere winkels met hoofdletters geschreven.
Daarnaast zijn er tal van cafés en restaurants. Een dag is hier pas compleet als er op zn minst een terrasje aan vastzit. Bourgondisch winkelen noemen ze dat in Sluis.
In 2008 zijn de stranden van de gemeente Sluis weer uitgeroepen tot Schoonste stranden van Nederland. Bovendien is Sluis de Groenste stad van Nederland in 2008.