Zeerijp

Plaatsen > Zeerijp

Zeerijp ligt in de gemeente Loppersum in de provincie Groningen.

Het dorp Zeerijp ontstond in de dertiende eeuw langs een van de oudste dijken aan de rivier de Fivel. In de omgeving lag een drietal borgen, zoals deze veel in de provincie Groningen te vinden zijn.

Bezienswaardigheden

De Hervormde kerk van Zeerijp was oorspronkelijk gewijd aan Sint Jacobus en werd gebouwd gebouwd tijdens de overgangsfase van de romaanse naar de gotische bouwstijl. Deze romano-gotische stijl, die kenmerkend is voor een groot aantal kerken in Oost-Groningen, komt tot uitdrukking in het fantasierijke gebruik van de indertijd net herontdekte bakstenen.
Qua stijl vergelijkbaar zijn de aangrenzende kerken van Zuidbroek (1300) en Noordbroek (1325). In deze korte periode neemt het gotische element snel toe, wat te zien is aan de verhoogde schipwanden en vensters. Zeerijp (1350) werd als laatste van de drie gebouwd. Onderdelen van de kerk, zoals de spitsboogvernsters, zijn dan ook zuiver gotisch te noemen. Alle drie de kerken hebben een lage, losstaande klokkentoren.

Aan het einde van de achttiende eeuw werd de kerk ingrijpend gerestaureerd en werd waarschijnlijk ook een nieuwe kap aangebracht. De toren staat in het zuidwesten van de kerk en heeft twee geledingen en een tentdak. Het werd gebouwd in de eerste helft van de vijftiende eeuw.

Binnenkant
De binnenkant van de kerk wordt overspannen met meloenvormige koepelgewelven, die uit respectievelijk acht en vier ribben bestaan. Tijdens een restauratie in de jaren zestig van de twintigste eeuw werden de vaste banken en de koorwand uit 1640 uit de kerk verwijderd.

Tot de inventaris behoren een zeventiende eeuwse rijk bewerkte preekstoel en twee houten banken uit dezelfde periode. Daarnaast bevindt zich een achttiende eeuwse avondmaalstafel in de kerk. In de vloer van de kerk liggen verschillende zeventiende eeuwse grafzerken. Het orgel uit 1651 werd gemaakt door Th. Faber en het is aan het einde van de jaren ’70 grondig gerestaureerd.

De Hervormde kerk is te bezoeken tussen 9.00 uur en 21.00 uur en op zondag tussen 11.00 uur en 21.00 uur.

Bronnen:
Monumenten in Nederland, Groningen (1998). Waanders Uitgevers, Zwolle; Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist.
De oude dorpskerken boven de grote rivieren (1982), Gé Verheul. De Haan / Unieboek bv, Bussum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *