Almen

Plaatsen > Almen

Almen ligt in de provincie Gelderland in de gemeente Lochem.

Almen is een prachtig dorpje tussen de Berkel en het Twentekanaal. Het dorp kent ongeveer 1200 inwoners. Almen is gelegen in een afwisselend landschap met vele mogelijkheden voor wandelaars, fietsers, skeeleraars en menners. 

‘Elk weet waar ’t Almensch kerkje staat,’ dichtte Staring, ‘en kent de laan die derwaert gaat.’

In Almen vindt u een ouderwets dorpsplein en een karakteristieke mosterwinkel. Via de winkel komt U in het mosterdmuseum dat zeker een bezoekje waard is.

Museum voor oude broekdrukkunst
In het Museum voor oude broekdrukkunst vindt u een collectie aan machine’s, letters, boeken en materialen, en een drukkerij waar alles werkend te zien is anno 1900. Ook wordt hier aan papierscheppen gedaan.
Geopende dinsdag t/m vrijdag van 10-17 uur, maandags gesloten. Zaterdag van 10-16 uur Entree € 3,00 p.p. Rolstoelvriendelijk en ruime parkeergelegenheid voor het museum ook voor bussen. Museum vooor Oude Boekdrukkunst,
Dorpsstraat 10a, 7218 AD ALMEN.

Ten zuiden van Almen stroomt de Berkel. In vroeger tijden was de Berkel een belangrijke vaarweg tussen Zuitphen en het Duitse Vreden, een afstand van vijftig kilometer die vaak een week duurde. Er werd veel zilverzand of koloniale waren vervoerd met  ‘zompen’. Zompen zijn grote sloepen met een zeil erop.

In het voorjaar overstroomde de Berkel regelmatig en zette grote delen van de Achterhoek blank. Tegenwoordig is ook de Berkel gekanaliseerd tot een aardig stroompje waarin waterhoentjes hun nest bouwen, en tochtjes met een zomp zijn een toeristische attractie geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *