Deelen

Plaatsen > Deelen

De voormalige Duitse vliegbasis, Vliegveld Deelen tussen Arnhem en Ede, is aangewezen als rijksmonument. Het vliegveld op de Veluwe, ongeveer vierduizend hectare groot, is aangelegd door de Duitsers tussen mei 1940 en september 1944. De basis is volgens de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) het best bewaarde militaire vliegveld uit de periode van 1910 tot 1950.

Volgens de RACM kwam Deelen onder grote geheimzinnigheid tot stand en is gebruik gemaakt van goede camouflagetechniek. Op het vliegveld staan onder andere boerderijen die dienden als bunkers. Dat het niet om echte boerderijen gaat, is te zien aan de versterkte muren, nepvensters en stalen luiken. Daarnaast zijn startbanen beschilderd om herkenning vanuit de lucht lastig te maken.

“Het kan als exemplarisch worden beschouwd voor de geschiedenis van de militaire architectuur en stedenbouw van de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog”, stelt de RACM.

Beschermd zijn onder meer verschillende werkplaatsen, een commandocentrum, een vluchtleidingscentrum en een gebouw voor de officieren.

Openingstijden Museum: Zaterdag en Zondag van 11.00 tot 17.00h, Hoenderloseweg 10, Gebouw 20, 6816 SW Arnhem/Deelen Mobiel: 06 – 20901649 Telefoon 026-3341625

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *