Thema’s > Schaatsen
Schaatsen is een echte wintersport. In Nederland is schaatsen populair, vooral als in de winter het weer het toelaat om op natuurijs te schaatsen.
Natuurijs
Er gaat niets boven natuurijs. Op natuurijs schaats je recht-toe, recht-aan. Doordat er veel minder bochten gereden hoeven te worden kan er met veel ontspanning in de slag gereden worden, bijna vanuit een soort automatisme.
Daar staat tegenover dat je zij- en tegenwind hebt en scheuren in het ijs tegenkomt. Voor rijden op natuurijs heb je daardoor een andere slag nodig, één die je snel kunt aanpassen. Je moet een beetje waggelen, van het ene been op het andere springen. Dat vraagt een bepaalde handigheid van schaatsen, het is net als bij de trambaan, je moet je schaatsen er dwars overheen zien te zetten. Dat is niet altijd supermooi schaatsen, maar het vraagt wel een bepaalde cadans en een enorme concentratie, want natuurijs zit vol verrassingen. Je moet op alle scheuren en oneffenheden voorbereid zijn.
Kunstijs
Op het kunstijs krijgen heup en rug er flink van langs doordat continue dezelfde houding en bocht geschaatst wordt. Dan ga je snel wringen en komen je rug en heup vast te zitten.
Een kunstijsbaan vereist een behoorlijke bochtentechniek.
Het voordeel van een kunstijsbaan is natuurlijk dat er veel vaker en langer gebruik van gemaakt kan worden. Het seizoen loopt, sterk afhankelijk van het weer, van oktober tot en met maart.
In Nederland zijn de volgende kunstijsbanen gevestigd:
- Alkmaar, De Meent
- Amsterdam, Jaap Edenbaan
- Amsterdam, Museumplein
- Assen, De Smelt
- Biddinghuizen, FlevOnice
- Breda, Kunstijsbaan Breda
- Den Haag, De Uithof
- Deventer, IJsselstadion
- Deventer, De Scheg
- Dordrecht, Drechtstedenhal
- Dronten, Kwintus Nova
- Eindhoven, IJssportcentrum Eindhoven
- Enschede, Euregio kunstijsbaan
- Enschede, IJsbaan Twente Geleen, Glanerbrook
- Groningen, IJsstadion Stadspark Groningen, Kardinge
- Haarlem, Kunstijsbaan Kennemerland
- Hoorn, De Westfries
- Heerenveen, Thialf
- Leiden, Menkenhal
- Nijmegen, Triavium
- Utrecht, de Vechtsebanen
- Zoetermeer, PWA Silverdome
Soorten Schaatsen
Tot ca. 1950 bestonden er drie soorten schaatsen: Hollandse krulschaats, de Zuid-Hollandse baanschaats en de Friese schaats. Deze laatste werd later (na verlenging van het ijzer) de Friese doorloper. Alle drie deze soorten werden met behulp van veters onder de schonen gebonden.
Rond 1950 werden de stalen hoge Noren geïntroduceerd. Hierbij was de schoen al aan de schaats vastgezet. Doordat deze schaatsen veel sneller en beter schaatsten verdrongen zij in hoog tempo de drie klassieke schaatsmodellen.
Later werden de kunstrijschaats, de hockeyschaats en de Klapschaats geïntroduceerd.
Verschillende soorten wedstrijden op de ijsbaan
Pas in 1805 waren er de eerste schaatswedstrijden in Nederland. Inmiddels kennen we veel verschillende soorten wedstrijden:
- Sprinten is heel snel schaatsen over een korte afstand van 500 en 1000 meter.
- Lange afstand schaatsen van 5000 en 10 000 meter.
- Allround zijn meerdere wedstrijden die zijn opgebuwd uit alle afstanden: 500,1000,5000 en 10000 meter.
- Shorttrack wordt gereden op een kleinere baan en met een hogere snelheid.
- Kunstschaatsen: dansen op ijs.
- Schoonrijden: figuren schaatsen.
- IJshockey is hockey maar dan op het ijs en een puck in plaats van een bal.
- Marathon, de beroemde lange afstand.
- Lange afstand.
Schaatsmuseum
In Hindeloopen is het Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. U treft hier ondermeer de grootste schaatscollectie ter wereld. Met originele werkplaatsjes zoals: smederij, lakkerij en houtbewerking, een unieke verzameling sleden en tegels.
U vindt hier informatie over alle soorten schaatssport met hun eigen geschiedenis zoals hardrijden, kunstrijden, kortebaan etc.
Daarnaast vindt u er de complete Elfstedentochthistorie. Vanaf 1909 tot en met 1997 met diverse bijzonderheden van afgevroren teen tot en met de gemiste stempel van Piet Kleine. Eerste Friese Schaatsmuseum Kleine Weide 13 te 8713 KZ Hindeloopen.