Kennemerland

Plaatsen > Kennemerland

Kennemerland is het kustgebied aan de noordzee van Noord-Holland, ten zuiden van Alkmaar. Kenmerkend voor Kennemerland zijn de brede duinen, waar de natuur de ruimte krijgt. Bij Camperduin gaat het brede duingebied abrupt over in een lange hoge dijk, de Hondsbossche Zeewering.

Behalve bij het Noordzeekanaal, waar bij IJmuiden en Beverwijk sinds begin 20e eeuw veel industrie staat, is het duingebied bijna onaangetast. Het is een gebied dat vanwege de drinkwatervoorziening beschermd wordt. Ecologisch gezien is het duin van hoge waarde.

Voor uw ontspanning zijn in grote delen fiets- en wandelpaden aangelegd door de prachtige natuur. U zult in Kennemerland geen grote badplaatsen vinden. Kennemerland is ideaal voor rustzoekers.

Het kustgebied van Kennemerland omvat niet alleen de duinen, maar ook de kilometers brede ‘zeezandzone’ tussen de duinen en het veenweidegebied.’Hier liggen diverse parallel aan elkaar gelegen zandruggen, de zogenaamde strandwallen. Dit zijn oude kustlijnen van duizenden jaren geleden. Op deze strandwallen lag vroeger de bebouwing geconcentreerd. Hier lagen ook de akkers en de oude landwegen, die nog altijd de naam Herenweg dragen.

Ten noorden van Alkmaar begint Westfriesland, met daarin de Heerhugowaard, een 17e eeuwse droogmakerij, een polder die nu helemaal een stedelijke functie heeft gekregen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *