Plaatsen > Ezinge
Ezinge was eens één van de grootste wierden in Groningen. Prof. Dr. A.E. van Giffen zorgde rond 1930 voor wereldnieuws door in Ezinge tientallen resten van woonstalhuizen, vanaf ± 400 voor Chr., bloot te leggen.
Voor de wierdebewoners vormt de dijk vanaf ongeveer het jaar 1000 het nieuwe wapen tegen overstromingen door het zeewater. O.a. de monniken van het klooster te Aduard waren betrokken bij de aanleg van waterhuishoudkundige werken. Zij drukten zo hun stempel op het omringende landschap.
De Allersmaborg bij Ezinge is ingericht als expositieruimte.
Museum Wierdenland in Ezinge
Museum Wierdenland in Ezinge geeft een beeld van de oeroude bewoning van het Groningse kustgebied. U ziet er, o.a. in een diaserie, hoe in de loop van ruim 2000 jaar wierden en dijken werden opgeworpen en afgegraven en welke sporen dat heeft achtergelaten in het landschap van vandaag.
Een deel van de oudste boerderij die onder leiding van Prof. Dr. A.E. van Giffengevonden is is – samen met een doorsnede van de wierde – in het museum nagebouwd. Ook worden allerlei in wierden gevonden voorwerpen getoond, variërend van aardewerken potten tot uit been vervaardigde ‘glissen’, voorlopers van onze schaatsen.
In de Dijkenzaal van het museum wordt aan de hand van kaarten, voorwerpen en modellen de eeuwige strijd tegen het water in het wierdenland tot op de dag van vandaag gevolgd en uitgelegd.