Kortenhoef

Plaatsen > Kortenhoef

Kortenhoef heeft 6499 inwoners. Kortenhoef heeft van oudsher veel rietsnijders en turfstekers. De Kortenhoefse plassen zijn grotendeels ontstaan door het steken van turf. Vechten tegen het water is een deel van de arbeidscultuur geworden.

Langs de Kortenhoefsedijk rijgen de boerderijen en villa’s zich aaneen. Kreekjes, meren en weilanden gunnen de langsfietsende recreant vergezichten op de begroeide moerassen en het vertier op het water. De hengelaar kan zich uitleven in de rijk van vis voorziene wateren. De Kortenhoefse Plassen zijn een verzameling veenplassen; een paradijs voor watersport- en natuurliefhebbers. Langs de monumenten in ‘s-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen is een fietsroute uitgezet. Maar het mooiste is de natuur vanuit een bootje. Bij de vele jachthavens kunt u uiteraard terecht om er eentje te huren.

De Kortenhoefse polders hebben een grote diversiteit een flora en fauna. In 1870 werden de Kortenhoefse natuurgebieden en landschappen ontdekt door Paul J.C. Gabriël, de Haagse School-schilder. Vele grote en kleine meesters, impressionisten en expressionisten, volgden hem. Zo werd de karakteristieke N.H. kerk aan de Kortenhoefsedijk het meest geschilderde kerkje van Nederland. In deze kerk organiseert Stichting Kunst aan de Dijk jaarlijks een zomerexpositie van schilders die in Kortenhoef gewoond of gewerkt hebben. Over het schildersdorp verscheen in 1998 het boek ‘De onvergankelijke kijk op Kortenhoef, een schildersdorp in beeld’, van kunsthistorica Carole Denninger-Schreuder. Vele schilderijen zijn in het bezit van de Stichting Kunstbezit ‘s-Graveland en zijn te bezichtigen in het gemeentehuis van Wijdemeren.

Bezienswaardig: landgoederen van Natuurmonumenten, Gooilust (o.a. plantentuin, rododendronvallei), Hilverbeek, Schaep en Burgh (alleen voor leden van Natuurmonumenten), Boeckesteijn en Bezoekerscentrum ‘s-Graveland, Trompenburgh (niet toegankelijk), particulier bewoonde buitenplaats in de 17e eeuw gebouwd voor admiraal Cornelis Tromp, N.H. Kerk in Kortenhoef (exposities en concerten), N.H. Kerk in ‘s-Graveland, ’t Regthuys in Ankeveen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *