Plaatsen > Hardenberg
De gemeente Hardenberg ligt in de provincie Overijssel aan de Overijssels Vecht. Inwoneraantal: 57.857; Oppervlakte: 316,30 km²; Wateroppervlakte: 1,31 km².
De gemeente Hardenberg omvat de volgende woonkernen:
- Ane,
- Anerveen,
- Anevelde,
- Balkbrug,
- Bergentheim,
- Brucht,
- Bruchterveld,
- Collendoorn,
- De Krim,
- Dedemsvaart,
- Den Velde,
- Diffelen,
- Gramsbergen,
- Hardenberg,
- Heemse,
- Heemserveen,
- Holtheme,
- Holthone,
- Hoogenweg,
- Kloosterhaar,
- Loozen,
- Lutten,
- Mariënberg,
- Radewijk,
- Rheeze,
- Rheezerveen,
- Schuinesloot,
- Sibculo,
- Slagharen,
- Venebrugge
Hardenberg is een moderne gemeente met een centrumfunctie voor de regio. Hoewel Hardenberg aan de Vecht ligt, kunnen boten het dorp niet bereiken als gevolg van lage bruggen en stuwen die in de Vecht aanwezig zijn. Het groene Vechtdal en de bossen maken van Hardenberg een uitstekend uitgangspunt voor uw kano-, fiets- of wandeltochten.
Maar u kunt in Hardenberg stad bijvoorbeeld heel gezellig winkelen.
Museum Historische Vereniging
De Historische Vereniging Hardenberg e.o. heeft haar museum aan de Voorstraat 34. Naast de vaste exposities is ook een jaarlijks wisselende tentoonstelling te bezichtigen. Het museum is open op dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur.
Evenementen
Ook op recreatief gebied heeft de gemeente Hardenberg met haar 27 kernen u heel wat te bieden! In de zomermaanden staat het bol van de activiteiten. Zo wordt Hardenberg stad omgedoopt tot “Hardenberg Klepperstad”.
Het bruist van de feestelijke activiteiten tijdens de Dedemsvaria in Dedemsvaart en tijdens de Gramsberger feestweek. Er worden dan tal van activiteiten en evenementen georganiseerd. Zo kunt u volop genieten van oude ambachten, een folklorefestival, markten en standwerkersconcoursen. Kortom in de zomermaanden bruist het van het leven in de gemeente Hardenberg.
Tussen Hardenberg en Ommen kunt u een bezoek brengen aan het recreatiegebied ‘de Oldemeyer’, een recreatiegebied dat ligt midden tussen de bossen met een speel- en spartelvijver, een schitterend zandstrand, een ligweide, speeltoestellen en een dagcamping.
Ten westen van de stad is Boswachterij Hardenberg rijk voorzien van fiets- en wandelpaden.
In de omgeving moet u ook eens letten op de boerderijen. Ze zijn, net als bijna alle Overijsselse boerderijen, van het hallenhuistype. Woonruimte en schuren liggen onder één dak en worden door een binnenmuur van elkaar gescheiden. Grote, inspringende deuren geven toegang tot de opslagruimten.
Bij natuur- en activiteitencentrum ‘De Koppel’ kunt u informatie krijgen over de mooie natuur die de gemeente Hardenberg rijk is. Daarnaast kunt u hier terecht voor het bekijken van diverse tentoonstellingen op het gebied van natuur- en milieu en regelmatig wisselende exposities. Zo is er hier voor eenieder wel wat te vinden!
Voor een avondje uit kunt u naar cultureel centrum De Voorveghter. Een schitterend theater waar vele bekende artiesten graag een optreden verzorgen.
Bij slecht weer is een bezoek aan het zwembad de Marsch misschien wel iets voor u. Of wat dacht u van een bezoek aan Museum Huize Nijenstede? Een prachtig landhuis uit 1865. In het landhuis is een schitterde collectie streek en historische kostuums te bezichtigen. Ook een wandelingetje door het omringende park is zeker de moeite waard.
In Bruchterveld kunt u de pottenbakkerij De Ebbekan bezoeken en in Rheeze en Oud-Bergentheim zijn nog veel oude Saksische boerderijen te bezichtigen.
Westelijk van de Krim ligt Slagharen, een toeristische attractie van formaat!
Want wie kent er nou niet ‘attractiepark Slagharen’? Het is hier genieten, voor jong en oud.
Doet u het liever rustiger aan? Net boven Slagharen ligt het dorpje Schuinesloot.
Dit dorpje is vooral bekend om de Priona tuinen. Hier kunt u heerlijk wandelen door de vele natuurlijke tuinen die hier sinds 1978 zijn aangelegd.
Vanuit Slagharen komt u via het langgerekte dorpje Lutten en het kanaal de Dedemsvaart het gelijknamige dorp Dedemsvaart binnen. Dit dorp dankt zijn naam aan Baron W.J. van Dedem die in het begin van de 19e eeuw een 40 kilometer lang kanaal liet graven om het turf te laten vervoeren dat werd afgegraven in de veenkoloniën. De volle turfschepen werden gewogen in het dorpje Balkbrug dat welhaast tegen Dedemsvaart aanligt. Alleen als de schepen de balk in het kanaal niet raakten mochten zij doorvaren. hierdoor was Baron van Dedem ervan verzekerd dat er geen schade werd aangericht aan zijn kanaal.
Dedemsvaart en Balkbrug liggen voor een groot deel in het Reestdal met als noordgrens het riviertje de Reest. Dit gebied markeert niet alleen de gemeentegrens, maar ook de grens tussen de provincie Overijssel en Drenthe. De natuurgebieden Reest en Wheem zijn werkelijk facsinerend en een lust voor het oog. Het gehucht Oud Avereest is zelfs een beschermd dorspgezicht! Vanaf hier beginnen er vele wandelingen door de mooie bossen, heide en het licht glooiende landschap. Met een beetje geluk kunt u er zelfs de das of een ooievaar tegenkomen.
Dedemsvaart en Balkbrug hebben u naast veel mooie natuur nog veel meer te bieden. Zo kunt u in Dedemsvaart bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan de tuinen van Mien Ruys. Enkele van de 25 proeftuinen zijn zelfs voorgedragen om op de lijst van rijksmonumenten te worden geplaatst. Een bezoek aan de tuinen is dan ook niet voor niets een inspiratiebron voor de ware tuinliefhebber.
Of wat dacht u van een rondleiding in en bij de fraai gerestaureerde kalkovens en het leshuus met turfschuur en authentiek turfschip?
In Balkbrug kunt u in de zomermaanden op zaterdagen een bezoek brengen aan molen ‘De Star’. Deze korenmolen is vroeger ook als pelmolen in gebruik geweest. Het graan werd per schip via de Dedemsvaart aangevoerd en in ‘molengrot’ onder de molen gelost.