Plaatsen > Overijssel
Overijssel is een van de 12 provincies van Nederland. De provincie Overijssel heeft een oppervlakte van 3449,66 km², en heeft 1.107.828 inwoners. De provincie Overijssel omvat 25 gemeenten, de hoofdstad is Zwolle.
Overijssel ligt ingeklemd tussen het IJsselmeer de IJssel en de heuvels van de Veluwe in het westen de veengebieden van Drenthe in het noorden de Duitse grens in het oosten en de Achterhoek in het zuiden. De dialecten worden gerekend onder het Nedersaksisch.
Overijssel wordt ook wel de Tuin van Nederland genoemd, want het heeft een grote hoeveelheid aan natuur. De provincie bestaat uit een met riviertjes en beken doorsneden zandgrondgebied behalve in het noord-westen waar polders en meertjes overheersen.
De provincie bestaat uit drie landstreken: Salland, Twente en Kop van Overijssel. In de kop van Overijssel tref je veel water (meren) aan, Salland heeft heuvels met veel weilanden en in Twente zie je veel bossen.
Belangrijke rivieren zijn: IJssel, Zwarte Water, Overijsselse Vecht, Dinkel, Regge en Reest.
Belangrijke kanalen zijn: Twentekanaal (Zutphen-Almelo / Hengelo-Enschede) Overijssels Kanaal Almelo-De Haandrik Kanaal Almelo-Nordhorn(buiten dienst) Dedemsvaart Hasselt-Coevorden(grotendeels gedempt).
Salland
Midden in Overijssel ligt Salland. In Salland liggen de Nederlandse bergen. Bijvoorbeeld de Friezenberg, Holterberg, Haarlerberg, Luttenberg, Hellendoornseberg en Lemelerberg. Veel van die bergen zijn bedekt met heide en mos. Salland ligt in het midden van riviertjes en beekjes. In het westen de IJssel, riviertje de Reest in het noorden, de Regge in het oosten en de Schipbeek in het zuiden. In Salland zie je veel verschillende landschappen. Er zijn kleine stadjes (Ommen, Nijverdal) en bij de IJsselstreek zijn er weilanden (uiterwaarden) met grote boerderijen en eeuwen oude Hanzesteden zoals Deventer. In de tijd dat mensen nog nomaden waren, hadden ze hun kampen bij de Vecht en de IJssel. Bij Dalfsen en Mariënberg zijn veel vuurstenen voorwerpen en andere dingen uit de middensteentijd gevonden (9000-5300 voor Christus).
De landbouwers hadden akkers nodig om voedsel te verbouwen. Daarvoor hadden ze bossen gekapt. Die afgekapte bossen zijn toen heidevelden geworden. De meeste heidevelden zijn weer bossen of landbouwgrond geworden. De velden die nog over zijn gebleven zijn natuurreservaten geworden om nog een oud stukje landschap te behouden.
Geschiedenis van Overijssel
De eerste mensen die het gebied Overijssel bezochten, hadden geen vaste woonplaats. Ze leefden als zwervers en waren volledig afhankelijk van de natuur. Zij leefden van de jacht, de visvangst en het verzamelen van wilde vruchten, wortels en noten. Als gereedschap gebruikten zij vuurstenen. Deze vuurstenen zijn in grote aantallen in de grond gevonden. Rond 2500 voor Christus begon de mens een eigen plek te zoeken. De eerste landbouwers kozen de zandgronden van Twente en plekken langs de Vecht en Regge om te wonen. Pas in de vroege Middeleeuwen gingen de mensen in de IJsselstreek wonen. Uit deze tijd zijn ook veel werktuigen en gebruiksvoorwerpen van aardewerk gevonden. Tot de vijftiende eeuw werd Overijssel nog Oversticht genoemd. Het Sticht is een oude naam voor Utrecht, de bisschopsstad, die tot in de dertiende eeuw macht uitoefende over een groot gebied. Later kreeg het gebied de naam Overijssel, deze naam was bedacht door de mensen in het westen die spraken over het gebied aan de overzijde van de IJssel.
In de tijd van Willem I kwam er in Overijssel meer aandacht voor handel en nijverheid (metaal en textiel). Terwijl Willem I aan de macht is (1835)worden er belangrijke verkeersverbindingen gemaakt. Zo krijgt Zwolle verbinding met de IJssel en zo ook verbinding met de Zuiderzee. Doordat er meer industrie komt, moeten er meer wegen en waterwegen gemaakt worden. In Twente is er veel textielindustrie, Twente verandert van een boerengebied naar een snel groeiend industriegebied. Naast de aanleg van de Overijsselse kanalen komt er rond 1864 de eerste spoorwegverbinding.
In de twintigste eeuw volgen de ontwikkelingen elkaar sneller. Op de steden groeien en er worden meer wegen aangelegd, waaronder zelfs een autobaan. De sterke bevolkingstoename zorgt er voor dat oude boerderijen verdwijnen en nieuwbouwwijken verschijnen. Nu heeft Overijssel meerdere grote steden met totaal 1.084.509 inwoners.
Gemeenten in Overijssel
De provincie Overijssel 0mvat de gemeenten:
- Almelo,
- Borne,
- Dalfsen,
- Dinkelland,
- Deventer,
- Enschede,
- Haaksbergen,
- Hardenberg,
- Hellendoorn,
- Hengelo,
- Hof van Twente,
- Kampen,
- Losser,
- Oldenzaal,
- Olst-Wijhe,
- Ommen,
- Raalte,
- Rijssen,
- Staphorst,
- Steenwijkerland,
- Tubbergen,
- Twenterand,
- Wierden,
- Zwartewaterland,
- Zwolle
Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Overijssel.
Partners Vakantie in een luxe chalet op een vakantiepark in een nostalgisch landschap van bossen, weilanden, heidevelden, kastelen en oude boerderijen
In Overijssel is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Overijssel worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.
Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.